Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

»PROSTOVOLJKA BOM IN HČERKA GRE NA LETOVANJE«

Avtor:

Anja Vogrič

Objavljeno:

25/05/2021

Deli:

Kot prostovoljka bom letos spremljevalka-vzgojiteljica skupini otrok na letovanju v Pacugu. K temu me je spodbudilo soustvarjanje programa, ki ga že 21 let izvaja Zveza prijateljev mladine Slovenije – to je humanitarni program Pomežik soncu, s katerim želi ZPMS čim večjemu številu otrok zagotoviti brezplačne počitnice.

Mimogrede vprašam svojo petnajstletnico: »Bi ti šla na letovanje?« Na njen direktni in hitri odgovor nisem bila pripravljena: »Seveda, kam in kdaj?« V glavi sem začela sestavljati, če grem jaz kot prostovoljka v Pacug, zagotovo ne bo navdušena, da ji ponudim počitnice v istem letovišču. Ker si res želim, da ima lepo poletje na prehodu v srednjo šolo, hitro z vprašanjem odgovorim: »Nerezine?« In sva bili dogovorjeni.

Zakaj sem navdušena, da je sprejela letovanje?

Skupine so mešane. Otroci in mladostniki, katerih starši smo samoplačniki, nekateri iz programa Pomežik soncu, ki otrokom iz socialno šibkejših družinskih okolij omogoča brezplačne počitnice, pridružijo se tudi otroci v sklopu zdravstvenih letovanj. V prepletenih skupinah se krepijo in izoblikujejo vrednote strpnosti, sprejemanja drugačnosti in konec koncev poguma sprejeti svoje občutke v okolju, kjer na začetku letovanja ne poznaš skoraj nikogar.

Med prebiranjem pripravljenih materialov preteklih let spoznavam, da so vzgojitelji osebe z visoko stopnjo čustvene inteligence in hkrati z močno voljo do organizacije reda in discipline. Vsaka mlada oseba potrebuje veliko ljubezni, ampak tudi omejitve. Naravno je, da jih želijo prestopiti, in tukaj se skupaj, v varnem okolju, učijo medsebojne mediacije. Svoji najstnici sem ponudila morsko letovišče, ker vem, da ji bo vonj Lošinjskih borovcev v družbi vrstnikov nudil izvrstno življenjsko izkušnjo. Dobila bo nove prijatelje, pridobila nekaj discipline na kakšnem področju, kjer kot mama nisem bila najbolj uspešna. Prepričana sem, da se bo veliko smejala, mogoče celo zaljubila. Zato sem vesela, da gre na letovanje. Naj bo to povabilo, da tudi vi svojega otroka vprašate, ali bi rad šel na letovanje … kakšno prosto mesto se še najde.

Zakaj sem se odločila, da bom prostovoljka?

Sem človek, ki rad izkusi, kar govori, kar dela. Odločila sem se, da bom letos prostovoljka v Pacugu. Kar počnem, delam iz srca, ker verjamem, da je to edina prava pot, da lahko program, kateremu želim v tem zapisu dati veličino, odmeva. Želim spoznati druge prostovoljce, vzgojitelje, osebje. Želim spoznati pisani svet otrok in mladostnikov ter kateremu izmed njih postati zaupnica. Vem, da bom ob njih in zaradi njih veliko lažje razumela svoji hčerki. Zato bom prostovoljka. Po življenjsko izkušnjo grem in zagotovo po kakšno novo prijateljstvo; se mi pa zdi, da bodo tam zbrane osebe velikih življenjskih kapacitet in modrosti. In trdno verjamem: prostovoljstvo ti da energijo, ki se razširi tudi na druga področja vašega življenja.

***

Program, ki ga danes poveličujem? Pomežik soncu. Zakaj? Ker si vsak otrok zasluži najmanj en teden brezskrbnih morskih radosti v družbi vrstnikov. Vesela sem, da je program v družbi že dobro prepoznan. In na tem mestu še poziv: letos s SMS na 1919 DARILO (1 eur) in DARILO5 (5 eur) zbiramo sredstva za letovanja otrok s posebnimi potrebami.

Blog zapis je nastal v sklopu skupnega sodelovanja na projektu Pomežik soncu.

Avtorica profilne fotografije je Barbara Reya, vir naslovne fotografije blog zapisa pa je Adobe Stock.

Avtor:

Anja Vogrič

 

Anja Vogrič skrbi za odnose z javnostmi na Zvezi prijateljev mladine Slovenije.

Blog zapisi izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Lidla Slovenija ali uredništva boljsi-svet.si. Besedila avtorjev niso lektorirana.
Vam je vsebina všeč? Imate pripombe, pohvale ali priporočila? Veseli bomo vašega mnenja. Pišete nam lahko na: boljsisvet@lidl.si. 

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog06. 09. 2021 By boljsisvet@lidl.si

V ZLATI SEPTEMBER Z ZLATIMI PIŠKOTI ZA JUNAKE

Ali veste, kdo so junaki? Pa ne tisti iz pravljice ali filmske zgodbe. Ampak tisti pravi junaki. Izjemni junaki so doma v 3. nadstropju Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Tam vsakodnevno bijejo bitko na oddelku hemato-onkološkega inštituta. Po domače - bitko z rakom. Pri rosnih nekaj letih, ko bi njihova edina misel morala biti igra in zabava, je njihov vsakdan ležanje v postelji, številna zdravila in upanje, da bo morda jutri le boljše.
Preberi več + Blog12. 07. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»PARAŠPORTNIKI SO ME FASCINIRALI S SVOJO VOLJO, ŽELJO IN VSEM, KAR ZMOREJO«

Verjetno oz. skoraj zagotovo je bilo v Laškem. Tam je potekal eden od turnirjev v namiznem tenisu za parašportnike, 10 in še več let je od tedaj. Kot novinar Slovenskih novic sem se odpravil po zgodbo, po pogled in utrip v športno areno, ki je sicer redko prišla v medije. Takrat sta me v dvorani Tri lilije prijazno sprejeli in me opremili s prvi informacijami Andreja in Silva Razlag, parašportniki so me fascinirali s svojo voljo, željo in z vsem tem, kar zmorejo, kljub hendikepu.
Preberi več + Blog28. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»V GLAVI SEM NAREDILA KLIK IN SPOZNALA, DA MI NIČ NE MANJKA.«

Pred šestimi leti sem začela igrati odbojko sede, od takrat igram za reprezentanco pod okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Prej niti nisem vedela za zvezo. Odkar pa sem tu, sem spoznala tudi ostale parašporte.
TOP