Prevzeti vlogo glavnega kuharskega chefa v družini je vse prej kot lahko delo. Kuhanje hrane, ki bo ustrezala vsem zahtevnim okusom, je včasih izziv že sam po sebi, ko pa temu dodate še načrtovanje pravilnih količin in ustvarjanje vedno novih jedi, družinska kuharija postane pravi podvig. S knjižico Reciklirana kuharija vam bomo pomagali pri tem, da vaše kuharske mojstrovine zaradi prevelikih količin ali izbirčnih jedcev ne pristanejo v smeteh, temveč jih boste lahko na preprost način uporabili v novih slastnih jedeh.
Knjižica je nastala v okviru projekta Hrana ni za tjavendan, ki že šestič poteka pod okriljem Lidla Slovenija in programa Ekošola. Povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, od približno 132 tisoč ton hrane, ki jo zavržemo, pa je skoraj 40 % užitnega dela; predvsem ta delež bi lahko z odgovornejšim ravnanjem s hrano zelo zmanjšali. Namen projekta Hrana ni za tjavendan je ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju količine zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo ostankov prehrambnih izdelkov. V šolskem letu 2019/2020 je v projektu sodelovalo 94 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije.
Recepte za knjižico Reciklirana kuharija je prispevalo 12 izobraževalnih ustanov programa Ekošola, kjer so otroci, učenci in dijaki jedi pripravili iz ostankov tam pripravljenih obrokov.
Zagotovo boste ob listanju knjižice nemudoma našli recept iz ostankov hrane, ki v vašem gospodinjstvu navadno romajo v smeti. Vabimo vas, da ga preizkusite in s čisto novo jedjo navdušite svojo družino.
Želimo vam ustvarjalno (reciklirano) kuhanje.
DOBER TEK!