Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

»SE ZGODI, DA GRE HRANA V SMETI«

Avtor:

Katja Sreš

Objavljeno:

30/04/2021

Deli:

Priznam, tudi meni se zgodi, da hrana kdaj pa kdaj roma v smeti. Saj smo le ljudje, ki delamo napake. Največja med njimi pa je, da se nekaterih ne želimo zavedati in se z njimi soočiti. Zato ogledalo raje nastavljamo vsem drugim grešnim kozlom, pozabljamo na metlo, s katero bi morali pomesti pred lastnim pragom in v anonimiziranem digitalnem svetu namesto prevzemanja odgovornosti raje zanikamo problem. Vse to pa nam jemlje energijo in čas, ki bi ju lahko namenili majhnim korakom za boljši svet.

Količine odpadne hrane iz leta v leto rastejo, zato ni nič čudnega, da se množi tudi število dni, ki nas opominjajo, da v roke vzamemo metlo in se pogledamo v svoje ogledalo. 24. aprila smo doživeli premiero slovenskega dne brez zavržene hrane, štiri dni za tem pa se je ta tako pomembna okoljska tema pod okriljem akcije Stop Food Waste Day preselila še na globalni parket. Seveda je tudi na te dni hrana romala v smeti. A to niti ni tako zelo pomembno, saj se to dogaja tudi preostalih 363 dni. Pomembno je nekaj drugega: vsa prizadevanja za manj odpadke hrane nam kot svetilnik v temi kažejo pot, po kateri moramo iti.

Poleg svetilnika nam na naši poti koristi tudi zemljevid, ki ga v tem prispevku, polnem prispodob, lahko razumemo kot pregled začetnega stanja in načrt, kako bomo zmanjšali količine odpadkov. Lahko bi nadaljevala z naštevanjem, da je pomembno dobro načrtovanje, pravilno shranjevanje in varčna priprava, a ne bom. Te nasvete že vsi dobro poznamo, ključno je, da jih kalibriramo z našim načinom življenja, če želimo, da so uspešni. To pa nam bo uspelo, če se odklopimo od avtopilota in pričnemo razmišljati, kako se sploh prehranjujemo in nakupujemo.

Meni tako nakupovalni listek popolnoma nič ne koristi pri preprečevanju ostankov, če ni osnovan na podlagi tedenskega jedilnika, ki poleg siceršnjih obveznosti nastaja kar v Google koledarju. Veliko rezerve mi še ostaja pri ostankih kuhanih obrokov, ki svoj prostor večinoma najdejo v hladilniku. Problem pa nastane, ko se doma kuha več in se ostanki množijo, njihova življenjska doba v hladilniku pa iz dneva v dan manjša. Zato me listek na hladilniku opominja, da ostanke takoj raje zamrznem.

To so triki, ki koristijo meni. Morda vam ne bodo, kot meni ne nasveti za pravilno shranjevanje živil, saj moj 'zemljevid' na poti do manj odpadne hrane kaže, da s tem očitno nimam težav. Zdaj je čas, da si zarišete svoj zemljevid, ozaveščene organizacije pa smo vam vedno na voljo kot svetilnik v temi. Priznajmo si, se zgodi, da gre hrana v smeti. To je prvi in najpomembnejši korak za boljši svet.

Blog zapis je nastal v sklopu skupnega sodelovanja na projektu Hrana ni za tjavendan in obeležitve prvega Slovenskega dne brez zavržene hrane.

Fotograf naslovne in profilne fotografije blog zapisa: Boštjan Selinšek

Avtor:

Katja Sreš

 

Katja Sreš je predstavnica društva Ekologi brez meja.

Blog zapisi izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Lidla Slovenija ali uredništva boljsi-svet.si. Besedila avtorjev niso lektorirana.
Vam je vsebina všeč? Imate pripombe, pohvale ali priporočila? Veseli bomo vašega mnenja. Pišete nam lahko na: boljsisvet@lidl.si. 

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog14. 10. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»KO SE ZAVEŠ, DA JE VSAK DAN NOVA PRILOŽNOST IN DARILO«

Oktober je že tradicionalno obarvan v rožnato in osvešča o pomenu preventive in zgodnjega odkrivanja raka dojk. Ta je dobro ozdravljiv, če je odkrit dovolj zgodaj. Rožnate pentlje, rožnati plakati, rožnati avtobus, rožnato osvetljene znamenitosti po slovenskih občinah, rožnata oblačila in različni rožnato obarvani izdelki, nas na vsakem koraku opozarjajo na rak dojk. Številke pa niso nič kaj rožnate.
Preberi več + Blog06. 09. 2021 By boljsisvet@lidl.si

V ZLATI SEPTEMBER Z ZLATIMI PIŠKOTI ZA JUNAKE

Ali veste, kdo so junaki? Pa ne tisti iz pravljice ali filmske zgodbe. Ampak tisti pravi junaki. Izjemni junaki so doma v 3. nadstropju Pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani. Tam vsakodnevno bijejo bitko na oddelku hemato-onkološkega inštituta. Po domače - bitko z rakom. Pri rosnih nekaj letih, ko bi njihova edina misel morala biti igra in zabava, je njihov vsakdan ležanje v postelji, številna zdravila in upanje, da bo morda jutri le boljše.
Preberi več + Blog12. 07. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»PARAŠPORTNIKI SO ME FASCINIRALI S SVOJO VOLJO, ŽELJO IN VSEM, KAR ZMOREJO«

Verjetno oz. skoraj zagotovo je bilo v Laškem. Tam je potekal eden od turnirjev v namiznem tenisu za parašportnike, 10 in še več let je od tedaj. Kot novinar Slovenskih novic sem se odpravil po zgodbo, po pogled in utrip v športno areno, ki je sicer redko prišla v medije. Takrat sta me v dvorani Tri lilije prijazno sprejeli in me opremili s prvi informacijami Andreja in Silva Razlag, parašportniki so me fascinirali s svojo voljo, željo in z vsem tem, kar zmorejo, kljub hendikepu.
TOP