Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

»SE ZGODI, DA GRE HRANA V SMETI«

Avtor:

Katja Sreš

Objavljeno:

30/04/2021

Deli:

Priznam, tudi meni se zgodi, da hrana kdaj pa kdaj roma v smeti. Saj smo le ljudje, ki delamo napake. Največja med njimi pa je, da se nekaterih ne želimo zavedati in se z njimi soočiti. Zato ogledalo raje nastavljamo vsem drugim grešnim kozlom, pozabljamo na metlo, s katero bi morali pomesti pred lastnim pragom in v anonimiziranem digitalnem svetu namesto prevzemanja odgovornosti raje zanikamo problem. Vse to pa nam jemlje energijo in čas, ki bi ju lahko namenili majhnim korakom za boljši svet.

Količine odpadne hrane iz leta v leto rastejo, zato ni nič čudnega, da se množi tudi število dni, ki nas opominjajo, da v roke vzamemo metlo in se pogledamo v svoje ogledalo. 24. aprila smo doživeli premiero slovenskega dne brez zavržene hrane, štiri dni za tem pa se je ta tako pomembna okoljska tema pod okriljem akcije Stop Food Waste Day preselila še na globalni parket. Seveda je tudi na te dni hrana romala v smeti. A to niti ni tako zelo pomembno, saj se to dogaja tudi preostalih 363 dni. Pomembno je nekaj drugega: vsa prizadevanja za manj odpadke hrane nam kot svetilnik v temi kažejo pot, po kateri moramo iti.

Poleg svetilnika nam na naši poti koristi tudi zemljevid, ki ga v tem prispevku, polnem prispodob, lahko razumemo kot pregled začetnega stanja in načrt, kako bomo zmanjšali količine odpadkov. Lahko bi nadaljevala z naštevanjem, da je pomembno dobro načrtovanje, pravilno shranjevanje in varčna priprava, a ne bom. Te nasvete že vsi dobro poznamo, ključno je, da jih kalibriramo z našim načinom življenja, če želimo, da so uspešni. To pa nam bo uspelo, če se odklopimo od avtopilota in pričnemo razmišljati, kako se sploh prehranjujemo in nakupujemo.

Meni tako nakupovalni listek popolnoma nič ne koristi pri preprečevanju ostankov, če ni osnovan na podlagi tedenskega jedilnika, ki poleg siceršnjih obveznosti nastaja kar v Google koledarju. Veliko rezerve mi še ostaja pri ostankih kuhanih obrokov, ki svoj prostor večinoma najdejo v hladilniku. Problem pa nastane, ko se doma kuha več in se ostanki množijo, njihova življenjska doba v hladilniku pa iz dneva v dan manjša. Zato me listek na hladilniku opominja, da ostanke takoj raje zamrznem.

To so triki, ki koristijo meni. Morda vam ne bodo, kot meni ne nasveti za pravilno shranjevanje živil, saj moj 'zemljevid' na poti do manj odpadne hrane kaže, da s tem očitno nimam težav. Zdaj je čas, da si zarišete svoj zemljevid, ozaveščene organizacije pa smo vam vedno na voljo kot svetilnik v temi. Priznajmo si, se zgodi, da gre hrana v smeti. To je prvi in najpomembnejši korak za boljši svet.

Blog zapis je nastal v sklopu skupnega sodelovanja na projektu Hrana ni za tjavendan in obeležitve prvega Slovenskega dne brez zavržene hrane.

Fotograf naslovne in profilne fotografije blog zapisa: Boštjan Selinšek

Avtor:

Katja Sreš

 

Katja Sreš je predstavnica društva Ekologi brez meja.

Blog zapisi izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Lidla Slovenija ali uredništva boljsi-svet.si. Besedila avtorjev niso lektorirana.
Vam je vsebina všeč? Imate pripombe, pohvale ali priporočila? Veseli bomo vašega mnenja. Pišete nam lahko na: boljsisvet@lidl.si. 

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog01. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SEPTEMBER JE MESEC JUNAKOV

September je mesec Junakov, mesec otroškega raka. Zlati september. Ne spreglejte Junakov, tudi oni so otroci, želijo si biti sprejeti in videni. Želijo se igrati z zdravimi otroki in vsaj za trenutek pozabiti na skrbi in težave, ki jih prinese bolezen.
Preberi več + Blog17. 05. 2022 By boljsisvet@lidl.si

5 KORAKOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Prav vsak od nas ima vpliv, da bo na svetu manj odpadkov ter zavržene hrane. Z majhnimi lahko koraki prispevamo k boljšemu svetu. V Sloveniji še vedno zavržemo 68 kg hrane na osebo vsako leto ...
Preberi več + Blog22. 02. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z OPTIMIZACIJO VREČK ZA KRUH LETNO KAR 9 TON MANJ PLASTIKE

Skoraj ne mine obisk Lidlove poslovalnice, da se v (mojem) nakupovalnem vozičku nebi znašel vsaj en sveže pečen Lidlov pekovski izdelek. Ob vsakem nakupu pa to pomeni tudi uporabo papirnate vrečke s plastičnim okencem in posledično ustvarjanje odpadkov ...
TOP