Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

V ZLATI SEPTEMBER Z ZLATIMI PIŠKOTI ZA JUNAKE

Avtorica:

Eva Mihovec

Objavljeno:

01/09/2022

Deli:

Z možem in enoletnim sinom se peljemo mimo Pediatrične klinike v Ljubljani. Na hitro pomislim, kdo vse je za temi okni, otroci, verjetno tudi majhni? Se bodo hitro pozdravili in šli domov? Pogledam sina in preženem težke misli.

Štiri mesece kasneje. Na televiziji vidim punčko, Lauro. Malo mlajša kot moj sin. Zbolela je za rakom. Eno leto star otrok, za RAKOM?! Zagotovo je bila bolna že ob rojstvu. Ugasnem televizijo in odženem težke misli. Moj sin je zdrav, niti enega prehlada ni imel, sploh ne pozna zdravnikov.

En mesec kasneje, Pediatrična bolnišnica. Slišim besede, ne zdi se realno: "Vaš sin ima maligni tumor, ki je povzročil hud plevralni izliv. Stanje je življenjsko ogrožajoče, takoj potrebuje operacijo. Poljubite sina, ne vemo, če bo preživel."

Šest let kasneje, doma. Ob meni mirno spita dva fantka. Vse bi lahko bilo tako lepo, brezskrbno. Pa ni. Eden manjka. Sem mamica treh sinov. Enega ni več ob meni, vzel ga je RAK. Tisti dan je preživel, z rakom se je boril tri leta, a žal je bila bolezen na koncu prehuda.

Za rakom vsako leto zboli 80-90 otrok. 20% jih bitko izgubi. Rak ne izbira, zbolijo otroci vseh starosti. Dobro vem, da si ljudje radi zatiskamo oči pred hudimi stvarmi, sploh, kadar gre za otroke. Tudi sama sem si jih. A to ne pomaga.

Sinova bolezen, izguba sina, me je spodbudila, da sem se pridružila skupini staršev s težko izkušnjo in skupaj smo ustanovili Društvo Junaki 3. nadstropja. V društvu na različne načine pomagamo otrokom z rakom in njihovim družinam.

Eden glavnih ciljev je ozaveščanje javnosti. O raku pri otrocih moramo govoriti, svoje otroke moramo s to boleznijo seznaniti. Nikoli ne vemo, kdaj bo kakšen otrok v naši bližnji okolici zbolel in takrat je zares pomembno, da se znamo pravilno odzvati. Pomembno je, da odrasli znamo pristopiti do staršev in da otroci sprejmejo obolelega otroka.

September je mesec Junakov, mesec otroškega raka. Zlati september. Ne spreglejte Junakov, tudi oni so otroci, želijo si biti sprejeti in videni. Želijo se igrati z zdravimi otroki in vsaj za trenutek pozabiti na skrbi in težave, ki jih prinese bolezen.

Od ustanovitve do danes smo v društvu spoznali mnoge srčne posameznike, podjetja in organizacije. Lidl Slovenija pa ima pri nas še prav posebno mesto, saj so bili med prvimi, ki so nas podprli na različne načine. In še vedno nas podpirajo! Zares verjamemo, da ustvarjajo boljši svet. Zlati izdelek je tudi letos sladek, piškoti bodo na policah na voljo cel september. Verjamemo, da bo preko piškotov glas o Junakih dosegel zares veliko ljudi.

Blog zapis je nastal v sklopu sodelovanja Lidla Slovenija, Konditorja in dobavitelja Viki kreme, podjetja Petlja ter društva Junaki 3. nadstropja. Od vsake prodane škatle piškotov doniramo 0,5 EUR in tako pomagamo otrokom z rakom na hematološkem-onkološkem oddelku Pediatrične klinike v Ljubljani ter njihovim staršem.

Vir profilne fotografije je osebni arhiv društva Junaki 3. nadstopja.

Avtorica:

Eva Mihovec

 

Eva Mihovec je podpredsednica društva Junaki 3.nadstropja.

Blog zapisi izražajo stališča avtorjev in ne nujno tudi Lidla Slovenija ali uredništva boljsi-svet.si. Besedila avtorjev niso lektorirana.
Vam je vsebina všeč? Imate pripombe, pohvale ali priporočila? Veseli bomo vašega mnenja. Pišete nam lahko na: boljsisvet@lidl.si. 

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog17. 05. 2022 By boljsisvet@lidl.si

5 KORAKOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Prav vsak od nas ima vpliv, da bo na svetu manj odpadkov ter zavržene hrane. Z majhnimi lahko koraki prispevamo k boljšemu svetu. V Sloveniji še vedno zavržemo 68 kg hrane na osebo vsako leto ...
Preberi več + Blog22. 02. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z OPTIMIZACIJO VREČK ZA KRUH LETNO KAR 9 TON MANJ PLASTIKE

Skoraj ne mine obisk Lidlove poslovalnice, da se v (mojem) nakupovalnem vozičku nebi znašel vsaj en sveže pečen Lidlov pekovski izdelek. Ob vsakem nakupu pa to pomeni tudi uporabo papirnate vrečke s plastičnim okencem in posledično ustvarjanje odpadkov ...
Preberi več + Blog21. 12. 2021 By boljsisvet@lidl.si

INSTANTNA BOŽIČNA DOBRODELNOST

Spomnim se decembra, ki je v otroštvu dišal po babičinih vaniljevih kifeljčkih in toplem čaju … Ni dišal po kupljeni potici. Dišal je po ljubezni, po posušenih krhljih, zeliščnem čaju v pikasti skodelici, mokrih objemih, snegu in iskrivosti …
TOP