Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

SPOZNAJMO SLOVENSKE PREDSTAVNIKE NA OLIMPIJADI GLUHIH 2022

Objavljeno:

29/04/2022

Deli:

V Braziliji je vse nared za začetek 24. olimpijade gluhih, ki bo med 1. in 14. majem potekala v brazilskem mestu Caxias do Sul. Kot ponosni podpornik Zveze za šport invalidov vam z veseljem predstavljamo 4 parašportnike, za katere bomo v naslednjih dneh stiskali pesti.

Na igrah bo sodelovalo 4500 športnic in športnikov iz 100 držav, kolajne se bodo delile v 209 dogodkih v 17 športih.

Slovenske barve bodo zastopali Iris Breganski, Leja Glojnarič, Tadej Enci in Marino Kegl; prvi trije se bodo merili v atletiki, Marino pa bo vihtel teniški lopar. Iris in Leja sta debitantki, Marino odhaja na svojo 3. olimpijado gluhih, Tadej bo nastopil drugič.

 

Iris Breganski je mlada gluha športnica iz Radovljice in članica kluba AD Kronos. Sluh je izgubila v zgodnjem otroštvu. Ko je dobila slušne aparate in prvič slišala zvok, se je znašla pred novim izzivom: naučiti se je morala poslušati, razumeti in govoriti.

Iris bo v Braziliji prvič nastopila 7. maja v sedmeroboju.

 

19-letna Leja Glojnarič je vsestranska atletinja, ki najbolj uživa v skoku v višino. V tej disciplini dosega tudi najboljše rezultate, čeprav tudi tekmuje v disciplini sedmeroboja in meta v kopja. Zaradi svoje prirojene okvare sluha, zaradi katere slabo sliši in nosi slušni aparat in je še bolj zagnana ter skuša podirati državne rekorde.

Njen cilj je, da bi na olimpijskih igrah se uvrstila med najboljše. Kljub temu, da zelo slabo sliši, ima zelo dober občutek v prostoru in je zelo predana.

Leja bo v Braziliji prvič nastopila 7. maja v sedmeroboju.

 

Tadej Enci se je rodil leta 1994 v Slovenj Gradcu. Velenjčan se že vrsto let resno ukvarja s športom, pravi, da so ga za atletiko navdušili starši: Že kot otrok je bil zelo aktiven, poleg tega je takrat tudi starejša sestra trenirala atletiko, s katero sta veliko tekmovala. Mlademu atletu se je sluh poslabšal v zgodnjih otroških letih, vzrok ni bil točno poznan, zdravniki sumijo na meningitis.

Enci ne bo debitant na največjem tovrstnem tekmovanju, leta 2017 je v Turčiji prišel do polfinala, tam pa v svoji skupini zasedel 4. mesto in žal ostal brez finala.

Tadej bo v Braziliji prvič nastopil 7. maja v teku na 400 metrov.

 

Marino Kegl je teniški igralec iz Murske Sobote, ki se je rodil popolnoma gluh. S tenisom se je začel ukvarjati pri osmih letih. Začetki so bili težavni, saj je imel zaradi svoje hibe preglavice z orientacijo, eksplozivnostjo, občutkom za prostor in ravnotežjem. Sprva je vadil enkrat tedensko, nato se je vključil v teniški klub.

Z največjimi apetiti na olimpijske igre gluhih v Brazilijo odhaja prav Marino. Trenutno namreč zaseda tretje mesto na svetovni teniški lestvici gluhih.

Marino bo v Braziliji prvič nastopil 3. maja.

 

Celoten urnik nastopov je objavljen tukaj.

Nič jim ne manjka, razen naše glasne podpore!

 

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija02. 06. 2023 By boljsisvet@lidl.si

NOVA SEZONA PODKASTA USTVARIMO BOLJŠI SVET

Nova, že tretja sezona podkasta Ustvarimo boljši svet prinaša novosti: nove navdihujoče goste in znanja bosta odslej nabirali dve voditeljici - Tina Cipot in Urška Ahac. S podkastom bosta sledili njuni misiji za boljši svet: da ga ustvarimo v svojem najbližjem krogu, v svoji družini - z gibanjem, športom, povezovanjem in doživetji!
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Zaposleni09. 12. 2022 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA POSTAL “ZELENA ZVEZDA”

Lidl Slovenija je ponosni prejemnik certifikata Green Star, prvega certifikata za trajnostno poslovanje in podnebno ukrepanje v Sloveniji, ki ga podeljuje CER - partnerstvo za trajnostno gospodarstvo.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija01. 10. 2022 By boljsisvet@lidl.si

NAMEN, KI JE DOBER KOT KRUH – SKUPNA PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA SLOVENIJA

Oktober je v Lidlu Slovenija že tradicionalno obarvan v rožnato. Že tretje leto zapored smo se povezali z našim dobaviteljem Žitom, ki je v svojih pekarnah ustvaril poseben Kruh roza oktober. Kruh se bo v oktobru prodajal izključno v 63 Lidlovih trgovinah, z delom izkupička od njegove prodaje pa bomo skupaj z Žitom podprli Europo Donno Slovenija – Slovensko združenje za boj proti raku dojk.
TOP