Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

TUDI LETOS BOMO OBELEŽILI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

11/02/2022

Deli:

Po uspešno izpeljanem prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane v letu 2021, bomo tudi aprila letos obeležili 2. Slovenski dan brez zavržene hrane. Projekt je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je vsak prebivalec Slovenije v letu 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kar je kilogram več kot v letu 2019, največ odpadne hrane pa še vedno nastane v gospodinjstvih. Podobno kot lani bodo letos partnerji Slovenskega dneva brez zavržene hrane organizirali raznolike aktivnosti, ki so namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu. Slovenski dan brez zavržene hrane tudi letos ostaja 24. april, glavnina vseh aktivnosti pa se bo odvijala v petek, 22. aprila.

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Kot izpostavljajo partnerji projekta, se moramo zavedati, da če smo del problema, moramo biti tudi del rešitve. Zato vsakega posameznika, družino, otroke in mladostnike, podjetja, občine in ostale organizacije vabijo, da se pridružijo Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane. »S tem bomo skupaj naredili pomemben korak naprej pri ozaveščanju o problematiki zavržene hrane, ki še vedno ostaja eden od resnejših izzivov današnje družbe. Verjamemo, da spremembo lahko dosežemo in zmanjšamo količino zavržene hrane, le vsak od nas mora k temu pristopiti in se naučiti, kako to najbolj učinkovito naredi. Mi smo tukaj, da ponudimo znanje in spodbudo,« so izpostavili partnerji projekta.

Letošnji slovenski dan brez zavržene hrane bo v mesecu aprilu postregel z naborom aktivnosti, usmerjenim k različnim ciljnim javnostim. Glavnina aktivnosti se bo zaradi državnozborskih volitev ravno na Slovenski dan brez zavržene hrane odvijala v tednu pred tem, še posebej v petek, 22. aprila 2022. Aktivnostim se letos pridružuje tudi Ministrstvo za okolje in prostor s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007).

V lanskem letu so ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane partnerji ozaveščali o problematiki zavržene hrane na izbranih plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji, prav tako so številne šole in vrtci ustvarjali, razmišljali in se pogovarjali o zavrženi hrani. Na ta dan smo v Lidlu pripravili tudi dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane, vse pa smo povabili tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane na spletni strani  www.danbrezzavrzenehrane.si.

O aktivnostih ob letošnjem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane bomo poročali v naslednjih mesecih.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Za manj zavržene hrane29. 09. 2023 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA Z OZAVEŠČANJEM, OPTIMIZACIJAMI IN DONACIJAMI SKUPAJ S PARTNERJI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tej priložnosti sta Lidl Slovenija in Skupina Etri v središču Ljubljane pripravila degustacijo jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v okviru inovativnega koncepta Mini tovarna. Lidl Slovenija poleg tega nadaljuje s svojimi prizadevanji na področju zmanjševanja količin zavržene hrane.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že osmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
TOP