Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

TUDI LETOS BOMO OBELEŽILI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

11/02/2022

Deli:

Po uspešno izpeljanem prvem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane v letu 2021, bomo tudi aprila letos obeležili 2. Slovenski dan brez zavržene hrane. Projekt je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Po zadnjih podatkih Statističnega urada RS je vsak prebivalec Slovenije v letu 2020 zavrgel povprečno 68 kg hrane, kar je kilogram več kot v letu 2019, največ odpadne hrane pa še vedno nastane v gospodinjstvih. Podobno kot lani bodo letos partnerji Slovenskega dneva brez zavržene hrane organizirali raznolike aktivnosti, ki so namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu. Slovenski dan brez zavržene hrane tudi letos ostaja 24. april, glavnina vseh aktivnosti pa se bo odvijala v petek, 22. aprila.

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Kot izpostavljajo partnerji projekta, se moramo zavedati, da če smo del problema, moramo biti tudi del rešitve. Zato vsakega posameznika, družino, otroke in mladostnike, podjetja, občine in ostale organizacije vabijo, da se pridružijo Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane. »S tem bomo skupaj naredili pomemben korak naprej pri ozaveščanju o problematiki zavržene hrane, ki še vedno ostaja eden od resnejših izzivov današnje družbe. Verjamemo, da spremembo lahko dosežemo in zmanjšamo količino zavržene hrane, le vsak od nas mora k temu pristopiti in se naučiti, kako to najbolj učinkovito naredi. Mi smo tukaj, da ponudimo znanje in spodbudo,« so izpostavili partnerji projekta.

Letošnji slovenski dan brez zavržene hrane bo v mesecu aprilu postregel z naborom aktivnosti, usmerjenim k različnim ciljnim javnostim. Glavnina aktivnosti se bo zaradi državnozborskih volitev ravno na Slovenski dan brez zavržene hrane odvijala v tednu pred tem, še posebej v petek, 22. aprila 2022. Aktivnostim se letos pridružuje tudi Ministrstvo za okolje in prostor s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007).

V lanskem letu so ob Slovenskem dnevu brez zavržene hrane partnerji ozaveščali o problematiki zavržene hrane na izbranih plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji, prav tako so številne šole in vrtci ustvarjali, razmišljali in se pogovarjali o zavrženi hrani. Na ta dan smo v Lidlu pripravili tudi dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane, vse pa smo povabili tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane na spletni strani  www.danbrezzavrzenehrane.si.

O aktivnostih ob letošnjem Slovenskem dnevu brez zavržene hrane bomo poročali v naslednjih mesecih.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane10. 06. 2022 By boljsisvet@lidl.si

SEDMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že sedmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane22. 04. 2022 By boljsisvet@lidl.si

Z OBISKOM PREDSEDNIKA RS BORUTA PAHORJA V VRTCU ANTONA MEDVEDA V KAMNIKU OBELEŽILI LETOŠNJI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je kot častni pokrovitelj 2. Slovenskega dne brez zavržene hrane obiskal Vrtec Antona Medveda v Kamniku, kjer so tamkajšnji otroci prikazali, kako se odgovorno obnašati do prehranskih izdelkov ter kako jih čim manj zavreči v smeti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Okolje    Za manj zavržene hrane30. 11. 2021 By boljsisvet@lidl.si

PROJEKTU HRANA NI ZA TJAVENDAN SE LETOS PRIKLJUČUJE REKORDNO ŠTEVILO ŠOL IN VRTCEV

V letošnjo, že osmo sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s programom Ekošola, se je prijavilo največje število slovenskih izobraževalnih ustanov do sedaj. Kar 160 vrtcev, osnovnih in srednjih šol iz cele Slovenije se bo letos ukvarjalo s problematiko zavržene hrane.
TOP