Projekt Hrana ni za tjavendan, ki ga izvajamo skupaj s programom Ekošola, je že deveto leto zapored združil slovenske šolarje in otroke v boju proti zavrženi hrani. Z raznolikimi aktivnostmi, merjenjem količin zavržene hrane in ozaveščanjem so v projektu sodelujoče izobraževalne ustanove v povprečju zmanjšale količino zavržene hrane za 30 %, nekatere pa so uspele zavržke zmanjšati skoraj v celoti.
Projektu, ki že vrsto leto združuje slovenske šolarje in otroke v prizadevanjih za manj zavržene hrane, se je v šolskem letu 2022/2023 pridružilo rekordno število – kar 215 – vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter fakultet, skupno pa je sodelovalo več kot 14.500 otrok in mladostnikov ter 933 mentorjev.
Okusni recepti iz ostankov hrane
Sodelujoči v projektu Hrana ni za tjavendan so imeli možnost sodelovati tudi v natečaju Reciklirana kuharija, v okviru katerega so ustvarili okusne in preproste recepte iz ostankov hrane, ki bi sicer romali v smeti. Otroci so skupaj z mentorji ustvarili kar 278 domiselnih receptov, partnerji projekta pa so nagradili 20 najboljših.
Iz zmagovalnih receptov je nastala že osma izdaja knjižice Reciklirana kuharija, ki je na voljo na povezavi:
Slovenski dan brez zavržene hrane razglašen na nacionalni ravni
V Lidlu Slovenija je problematika zavržene hrane ena temeljnih tematik trajnostne strategije že vrsto let in se z njo na več nivojih intenzivno ukvarjamo. Zadnji dosežek našega prizadevanja na tem področju pa je nacionalna razglasitev slovenskega dne brez zavržene hrane, ki se bo od letos dalje obeleževal vsako leto 24. aprila