Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

VSA SLOVENIJA BO 24. APRILA KUHALA BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

20/04/2021

Deli:

Prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM bomo obeležili v soboto, 24. aprila. Samo v Sloveniji na letni ravni zavržemo približno 140 tisoč ton hrane, od tega več kot polovico v naših gospodinjstvih. Številne aktivnosti, ki smo jih s partnerji organizirali v zadnjih dneh, so zato namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu, hkrati pa vabimo tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane.

Medtem ko na plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji lahko občudujemo ilustracije 5 zmagovalnih zgodb natečaja Zgodbe o zavrženi hrani, bo vrhunec dogajanja ob prvem Dnevu brez zavržene hrane v soboto, 24. aprila med 10. in 12. uro, ko partnerji na Facebook profilu Lidla Slovenije organiziramo dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane.

Na dogodku bo komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman skupaj z mamo Duško Kocman in gledalci kuhala iz ostankov hrane. Simpatičen voditeljski par obljublja tri okusne obroke, ki bodo nastali iz porjavelih banan, starega kruha ter ostankov riža in narezka. »V dveh urah ne bo manjkalo zabave, a hkrati tudi poglobljenega pogovora o problematiki zavržene hrane. Dokazali bomo, da iz hrane, ki sicer pogosto pristane v smeteh, lahko skupaj pripravimo izvrstne obroke, svoje izkušnje in znanja pa bodo z nami delili številni gosti, med drugim tudi Sabina Čarman, ambasadorka zero waste življenja,« je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

V šolah in vrtcih o zavrženi hrani že v petek

Aktivnostim ob Dnevu brez zavržene hrane se bodo priključile tudi slovenske šole in vrtci, ki so del projekta Hrana ni za tjavendan, in sicer bodo Dan brez zavržene hrane obeležili v petek, 23. aprila, s pogovorom, razmišljanjem in ustvarjanjem na temo zavržene hrane. »Z dolgoletnim izobraževanjem otrok in mladih o problematiki zavržene hrane v okviru projekta Hrana ni za tjavendan smo temo dobro obravnavali v šolskem okolju, sedaj pa je čas, da tudi na nacionalni ravni spodbudimo ljudi k bolj odgovornemu ravnanju s hrano. S Slovenskim dnem brez zavržene hrane želimo vsaj en dan na leto posvetiti pereči problematiki, ki si zasluži našo pozornost in ukrepanje,« je prepričan Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Posamezniki, družine, podjetja in organizacije so vabljeni k podpisu pobude za manj zavržene hrane, s katero se zavežejo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si. Verjamemo, da z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Bodimo del rešitve, ne le problema

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku, dokler ni splesnelo ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Če smo del problema, bodimo tudi del rešitve. Pridružitev Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, za katerega pobudnika upata, da bo postal del nacionalnega koledarja, je prvi korak k ozaveščanju o problematiki in bolj odgovornemu ravnanju s hrano.

Podporo Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane sta že izrazila evropska poslanca Ljudmila Novak in dr. Milan Brglez.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Za manj zavržene hrane29. 09. 2023 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA Z OZAVEŠČANJEM, OPTIMIZACIJAMI IN DONACIJAMI SKUPAJ S PARTNERJI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tej priložnosti sta Lidl Slovenija in Skupina Etri v središču Ljubljane pripravila degustacijo jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v okviru inovativnega koncepta Mini tovarna. Lidl Slovenija poleg tega nadaljuje s svojimi prizadevanji na področju zmanjševanja količin zavržene hrane.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že osmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
TOP