Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

VSA SLOVENIJA BO 24. APRILA KUHALA BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

20/04/2021

Deli:

Prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM bomo obeležili v soboto, 24. aprila. Samo v Sloveniji na letni ravni zavržemo približno 140 tisoč ton hrane, od tega več kot polovico v naših gospodinjstvih. Številne aktivnosti, ki smo jih s partnerji organizirali v zadnjih dneh, so zato namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu, hkrati pa vabimo tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane.

Medtem ko na plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji lahko občudujemo ilustracije 5 zmagovalnih zgodb natečaja Zgodbe o zavrženi hrani, bo vrhunec dogajanja ob prvem Dnevu brez zavržene hrane v soboto, 24. aprila med 10. in 12. uro, ko partnerji na Facebook profilu Lidla Slovenije organiziramo dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane.

Na dogodku bo komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman skupaj z mamo Duško Kocman in gledalci kuhala iz ostankov hrane. Simpatičen voditeljski par obljublja tri okusne obroke, ki bodo nastali iz porjavelih banan, starega kruha ter ostankov riža in narezka. »V dveh urah ne bo manjkalo zabave, a hkrati tudi poglobljenega pogovora o problematiki zavržene hrane. Dokazali bomo, da iz hrane, ki sicer pogosto pristane v smeteh, lahko skupaj pripravimo izvrstne obroke, svoje izkušnje in znanja pa bodo z nami delili številni gosti, med drugim tudi Sabina Čarman, ambasadorka zero waste življenja,« je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

V šolah in vrtcih o zavrženi hrani že v petek

Aktivnostim ob Dnevu brez zavržene hrane se bodo priključile tudi slovenske šole in vrtci, ki so del projekta Hrana ni za tjavendan, in sicer bodo Dan brez zavržene hrane obeležili v petek, 23. aprila, s pogovorom, razmišljanjem in ustvarjanjem na temo zavržene hrane. »Z dolgoletnim izobraževanjem otrok in mladih o problematiki zavržene hrane v okviru projekta Hrana ni za tjavendan smo temo dobro obravnavali v šolskem okolju, sedaj pa je čas, da tudi na nacionalni ravni spodbudimo ljudi k bolj odgovornemu ravnanju s hrano. S Slovenskim dnem brez zavržene hrane želimo vsaj en dan na leto posvetiti pereči problematiki, ki si zasluži našo pozornost in ukrepanje,« je prepričan Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Posamezniki, družine, podjetja in organizacije so vabljeni k podpisu pobude za manj zavržene hrane, s katero se zavežejo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si. Verjamemo, da z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Bodimo del rešitve, ne le problema

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku, dokler ni splesnelo ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Če smo del problema, bodimo tudi del rešitve. Pridružitev Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, za katerega pobudnika upata, da bo postal del nacionalnega koledarja, je prvi korak k ozaveščanju o problematiki in bolj odgovornemu ravnanju s hrano.

Podporo Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane sta že izrazila evropska poslanca Ljudmila Novak in dr. Milan Brglez.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane26. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

OBELEŽILI SMO PRVI SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Minulo soboto, 24. aprila smo obeležili prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM. Na dogodku v živo sta komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman in njena mama Duška Kocman skupaj z gledalci kuhali iz ostankov hrane. Ustvarjali sta slastne recepte in se pogovarjali z zanimivimi gosti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane13. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NAJBOLJŠE ZGODBE O ZAVRŽENI HRANI ZAŽIVELE V ILUSTRACIJAH

Danes so na ulicah slovenskih mest zaživeli TAM-TAM plakati z ilustracijami petih zmagovalnih zgodb literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. V natečaju je sodelovalo več kot 200 družin, plakati pa napovedujejo prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga bomo na pobudo Lidla Slovenije in programa Ekošola obeležili 24. aprila. Pobudi so se pridružili tudi Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije ter TAM-TAM. Pobudniki projekta si želimo, da bi dan tudi uradno postal del slovenskega koledarja, ki bi ga obeležili vsako leto.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane12. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

PRIDRUŽITE SE ZAVEZAM IN SKUPAJ USTVARIMO PRIHODNOST BREZ ZAVRŽENE HRANE

V okviru obeležitve Slovenskega dneva brez zavržene hrane organizatorji vabimo posameznike, družine, organizacije in podjetja, da se s podpisom zaveze na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si pridružijo pobudi za odgovorno ravnanje in zmanjševanje količin zavržene hrane.
TOP