Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

VSA SLOVENIJA BO 24. APRILA KUHALA BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

20/04/2021

Deli:

Prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter v partnerstvu z Ekologi brez meja, Zvezo prijateljev mladine Slovenije in podjetjem TAM-TAM bomo obeležili v soboto, 24. aprila. Samo v Sloveniji na letni ravni zavržemo približno 140 tisoč ton hrane, od tega več kot polovico v naših gospodinjstvih. Številne aktivnosti, ki smo jih s partnerji organizirali v zadnjih dneh, so zato namenjene ozaveščanju in izobraževanju vseh generacij o tem globalnem izzivu, hkrati pa vabimo tudi k podpisu pobude za manj zavržene hrane.

Medtem ko na plakatnih mestih Tam Tam po vsej Sloveniji lahko občudujemo ilustracije 5 zmagovalnih zgodb natečaja Zgodbe o zavrženi hrani, bo vrhunec dogajanja ob prvem Dnevu brez zavržene hrane v soboto, 24. aprila med 10. in 12. uro, ko partnerji na Facebook profilu Lidla Slovenije organiziramo dogodek Slovenija kuha brez zavržene hrane.

Na dogodku bo komičarka in radijska voditeljica Tanja Kocman skupaj z mamo Duško Kocman in gledalci kuhala iz ostankov hrane. Simpatičen voditeljski par obljublja tri okusne obroke, ki bodo nastali iz porjavelih banan, starega kruha ter ostankov riža in narezka. »V dveh urah ne bo manjkalo zabave, a hkrati tudi poglobljenega pogovora o problematiki zavržene hrane. Dokazali bomo, da iz hrane, ki sicer pogosto pristane v smeteh, lahko skupaj pripravimo izvrstne obroke, svoje izkušnje in znanja pa bodo z nami delili številni gosti, med drugim tudi Sabina Čarman, ambasadorka zero waste življenja,« je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

V šolah in vrtcih o zavrženi hrani že v petek

Aktivnostim ob Dnevu brez zavržene hrane se bodo priključile tudi slovenske šole in vrtci, ki so del projekta Hrana ni za tjavendan, in sicer bodo Dan brez zavržene hrane obeležili v petek, 23. aprila, s pogovorom, razmišljanjem in ustvarjanjem na temo zavržene hrane. »Z dolgoletnim izobraževanjem otrok in mladih o problematiki zavržene hrane v okviru projekta Hrana ni za tjavendan smo temo dobro obravnavali v šolskem okolju, sedaj pa je čas, da tudi na nacionalni ravni spodbudimo ljudi k bolj odgovornemu ravnanju s hrano. S Slovenskim dnem brez zavržene hrane želimo vsaj en dan na leto posvetiti pereči problematiki, ki si zasluži našo pozornost in ukrepanje,« je prepričan Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Posamezniki, družine, podjetja in organizacije so vabljeni k podpisu pobude za manj zavržene hrane, s katero se zavežejo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si. Verjamemo, da z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Bodimo del rešitve, ne le problema

Za prevelike količine zavržene hrane je odgovoren vsak izmed nas, ki je kdaj zavrgel star kruh, pozabil živilo v hladilniku, dokler ni splesnelo ali v smeti odvrgel ostanke s krožnika po kosilu. Če smo del problema, bodimo tudi del rešitve. Pridružitev Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, za katerega pobudnika upata, da bo postal del nacionalnega koledarja, je prvi korak k ozaveščanju o problematiki in bolj odgovornemu ravnanju s hrano.

Podporo Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane sta že izrazila evropska poslanca Ljudmila Novak in dr. Milan Brglez.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane15. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NA VOLJO VSEH 6 KNJIŽIC RECIKLIRANA KUHARIJA!

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že šesto knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti. Letos pa v knjižici ne boste našli le okusnih receptov. Za navdih in spodbudo objavljamo tudi pet zmagovalnih zgodb, ki so jih slovenske družine ustvarile v okviru literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. Te na edinstven način prikazujejo, kako lahko krojimo usodo naši najljubši hrani.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane15. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

ŠOLE IN VRTCI ZMANJŠALI KOLIČINO ZAVRŽENE HRANE ZA 42 %

Slovenske šole in vrtci so se ponovno priključili projektu Hrana ni za tjavendan in uspešno zmanjšali količino zavržene hrane. Projekt programa Ekošola in Lidla Slovenija, ki je namenjen ozaveščanju mladih o problematiki zavržene hrane, je v tem šolskem letu združil 4304 otrok in 189 mentorjev iz 110 izobraževalnih ustanov iz vse Slovenije. Z različnimi aktivnostmi so slovenske šole in vrtci količino zavržene hrane v povprečju zmanjšali za 42 %, najbolj uspešni tudi za 95 %. Sodelujoči otroci in mentorji v Hrana ni za tjavendan so svoje aktivnosti nadgradili s pridružitvijo prvemu Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane, ki smo ga obeležili 24. aprila.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane14. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NAJDI NAJBOLJŠE RECEPTE ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE V 6. KNJIŽICI RECIKLIRANA KUHARIJA

Zavržena hrana, predvsem tista, ki nam v loncih ostane po kuhanju ali pa se nam neporabljena in nedotaknjena pokvari v hladilniku ali shrambi, je danes eden večjih svetovnih izzivov. Zato se Lidl Slovenija in program Ekošola v okviru projekta Hrana ni za tjavendan že sedem let trudita za zmanjševanje količin zavržene hrane, ki tudi v Sloveniji povzroča velike težave. Gospodinjstva namreč ustvarijo kar polovico od 141 tisoč ton hrane, ki v naši deželi konča med odpadki.
TOP