Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

Z MEDNARODNIM SVEŽNJEM UKREPOV SPODBUJAMO OZAVEŠČENO PREHRANJEVANJE

Objavljeno:

31/01/2023

Deli:

Sort By: Direction:

Kako se prehranjujemo, ima velik vpliv na naše zdravje in tudi na okolje. Prav zato smo v Lidlu sprejeli mednarodni sveženj ukrepov, ki podpirajo ozaveščeno prehranjevanje. S širitvijo svoje ponudbe in ozaveščanjem želimo našim kupcem olajšati njihovo odločanje ter jim pomagati k bolj uravnoteženemu prehranjevanju in tudi bolj trajnostnemu načinu življenja. V Lidlu Slovenija bomo v prihodnje še okrepili projekt »Zdravko Lidl priporoča«, kjer izpostavljamo izdelke v ponudbi, ki imajo posebej ugodne hranilne vrednosti.

Kako se bo lahko leta 2050 približno 10 milijard ljudi zdravo prehranjevalo, ne da bi pri tem uničili planet? To je vprašanje, ki je vodilne znanstvenike v komisiji EAT-Lancet pripeljalo k oblikovanju prehranskega modela Planetarna zdrava prehrana (Planetary Health Diet). V njem prevladuje rastlinska prehrana, ki je koristna za naše zdravje, hkrati pa omogoča manjši ogljični odtis. Na podlagi tega modela si v Lidlu prizadevamo, da bomo do leta 2025 svojim kupcem ponudil najboljšo izbiro izdelkov za bolj uravnoteženo prehranjevanje in trajnosten način življenja. V ta namen bomo sprejeli tudi številne ukrepe.

Širitev nabora rastlinskih izdelkov

Proizvodnja izdelkov živalskega izvora ima na svetovni ravni največji vpliv na okolje. Več ko zaužijemo izdelkov rastlinskega izvora, več naredimo za okolje, biotsko raznovrstnost in svoje zdravje. Zato bomo v Lidlu do leta 2025 postopno povečevali delež rastlinskih virov beljakovin v svojem naboru izdelkov, razširili pa bomo tudi ponudbo veganskih izdelkov, na primer priljubljene Lidlove blagovne znamke Vemondo. Od leta 2023 dalje bomo transparentno objavljali tudi delež živalskih virov beljakovin v primerjavi z rastlinskimi v izdelkih lastnih blagovnih znamk.

Zmanjševanje vsebnosti soli in sladkorja v izdelkih lastnih blagovnih znamk

V Lidlu smo se že leta 2017 zavezali, da bomo za 20 odstotkov zmanjšal povprečno vsebnost* dodanega sladkorja oziroma soli v izdelkih lastnih blagovnih znamk glede na izhodiščno leto 2015. S postopnim zmanjševanjem dodanega sladkorja želimo namreč svojim kupcem počasi približati manj sladek okus izdelkov, s tem da sladkorja ne nadomeščajo s sladili.

Več polnozrnatih žit v izdelkih Lidlovih blagovnih znamk

Nedavne študije, kot je Global Nutrition Report, so pokazale, da so polnozrnata žita eden izmed ključnih dejavnikov za zdravo in dejavno starost. Polnozrnati izdelki vsebujejo več vlaknin, ki ugodno delujejo na črevesje in tako pomagajo preprečevati zdravstvena tveganja, kot so sladkorna bolezen ter bolezni srca in ožilja. V Lidlu smo se zato zavezali, da bomo do leta 2025 postopoma povečevali delež polnozrnatih žit v izdelkih lastnih blagovnih znamk.

* Cilj predstavlja povprečno vsebnost sladkorja ali soli na 100 g živila oziroma 100 ml pijače, ponderirano glede na količino prodanih izdelkov.

Novi standardi na področju oglaševanja otrokom

Zdravega načina prehranjevanja se naučimo že v zgodnjem otroštvu. Od januarja 2023 dalje zato v Lidlu otrokom ne oglašujemo več izdelkov z veliko vsebnostjo nasičenih maščobnih kislin, sladkorja ali soli, razen prazničnih izdelkov ob božiču, veliki noči in noči čarovnic. S tem ukrepom v Lidlu sledimo priporočilom, ki jih je izdala Svetovna zdravstvena organizacija. Obenem pa bomo v prihodnje spodbujali oglaševanje bolj uravnotežene in trajnostne prehrane za otroke.

Večja preglednost s pomočjo sistema Nutri-Score 

V Lidl Slovenija bomo izdelke lastnih blagovnih znamk postopoma začeli označevati z lestvico Nutri-Score, da bi svojim kupcem olajšali zavestno odločanje za zdravo prehrano. S pomočjo petstopenjske barvne lestvice s črkami lahko potrošniki pregledno razberejo prehranski profil posameznega živila. Lidl bo lestvico Nutri-Score uporabljal tudi kot ključni kazalnik izboljšanja povprečne hranilne vrednosti nabora izdelkov.

Več informacij o naši zavezi o ozaveščenem prehranjevanju najdete na Lidlovi spletni strani.

Zdravko Lidl priporoča

Projekt »Zdravko Lidl priporoča« je že od leta 2021 del naše zaveze o ozaveščenem prehranjevanju, saj se zavedamo svojega vpliva na kakovost prehranske oskrbe v Sloveniji. Ker opažamo, da so kupci vse bolj ozaveščeni o pomenu uravnotežene prehrane, smo s projektom »Zdravko Lidl priporoča« želeli ta prizadevanja še bolj podpreti. Izdelki, predstavljeni v projektu, imajo posebej ugodne hranilne vrednosti. Ob tem iz oddelka za zagotavljanje kakovosti v Lidlu Slovenija, poudarjajo, da izbor izdelkov temelji na 'Prehranskih smernicah za oglaševanje', ki jih je izdala Svetovna zdravstvena organizacija in jih je slovensko ministrstvo za zdravje tudi preneslo na nacionalno raven. Izdelke s podatki o ugodni prehranski sestavi najdete na spletni strani https://www.lidl.si/zdravko-lidl-priporoca.

 

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Zaposleni09. 12. 2022 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA POSTAL “ZELENA ZVEZDA”

Lidl Slovenija je ponosni prejemnik certifikata Green Star, prvega certifikata za trajnostno poslovanje in podnebno ukrepanje v Sloveniji, ki ga podeljuje CER - partnerstvo za trajnostno gospodarstvo.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija01. 10. 2022 By boljsisvet@lidl.si

NAMEN, KI JE DOBER KOT KRUH – SKUPNA PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA SLOVENIJA

Oktober je v Lidlu Slovenija že tradicionalno obarvan v rožnato. Že tretje leto zapored smo se povezali z našim dobaviteljem Žitom, ki je v svojih pekarnah ustvaril poseben Kruh roza oktober. Kruh se bo v oktobru prodajal izključno v 63 Lidlovih trgovinah, z delom izkupička od njegove prodaje pa bomo skupaj z Žitom podprli Europo Donno Slovenija – Slovensko združenje za boj proti raku dojk.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija    Poslovni partnerji21. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

TRGOVINE LIDLA SLOVENIJA ODSLEJ TUDI DEMENCI PRIJAZNE TOČKE

Lidl Slovenija se je kot prvi trgovec v Sloveniji pridružil demenci prijaznim točkam Spominčice - Alzheimer Slovenija. Zaposleni v vseh naših trgovinah imajo potrebno osnovno znanje o demenci in so usposobljeni za komunikacijo z osebami z demenco ter jim tako lahko nudijo pomoč v primeru, ko se izgubijo.
TOP