Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

»Z NAŠO SONČNO ENERGIJO LAHKO GREMO 340-KRAT OKOLI SVETA«

Avtor:

Miha Ambrožič

Objavljeno:

01/04/2021

Deli:

Sončen dan nas spravi v dobro voljo in preprosto čutimo, da je sonce tisto, ki nam daje življenjsko energijo. Pravzaprav pa nam sonce zares daje energijo, tudi takšno, ki smo jo šele v zadnjih letih začeli prevajati v električno. To počnemo tudi v Lidlu Slovenija, s tem pa skrbimo za samooskrbo, energetsko neodvisnost in smo hkrati prijazni do okolja.

Sončna oz. fotonapetostna elektrarna je naprava, ki sevanje sonca pretvarja v električni tok. Proizvajalci fotonapetostnih modulov, ki so glavni gradnik sončnih elektrarn, zagotavljajo vsaj 25-letno garancijo na njihovo delovanje. Količina električne energije, ki jo bo elektrarna proizvedla, je odvisna od moči elektrarne, osončenosti mikrolokacije, naklona in usmeritve strehe, zunanje temperature in podobnih dejavnikov.

Sončna energija je trajni vir energije z ogromnim potencialom, ki ga s sončno elektrarno lahko izkoristimo za samooskrbo in energetsko neodvisnost. S tem si zagotovimo stroškovno in okolju prijazno oskrbo z električno energijo. Samooskrba s sončno energijo je proizvajanje lastne električne energije s sončno elektrarno in s katero pokrivamo večinski delež lastne porabe električne energije.

V Lidlu Slovenija smo svojo prvo sončne elektrarno postavil leta 2017 na poslovalnico Ljubljana Bežigrad. Trenutno imamo postavljene sončne elektrarne še na poslovalnici Maribor Ptujska in pa na logističnem centru v Arji vasi, katere moč je kar za 6-krat višja v primerjavi s tistima na poslovalnicah. S količino proizvedene električne energije s strani omenjenih elektrarn bi lahko z električnim avtomobilom kar 340-krat prevozili pot okoli sveta. Letno pa proizvedejo toliko električne energije, kot je porabi 243 gospodinjstev.

Tudi v prihodnosti si bomo prizadevali za vključevanje okolju prijaznih metod pridobivanja električne energije. Že z majhnimi koraki lahko naredimo premik v smeri boljšega sveta.


Sončna elektrarna na Logističnem centru Arja vas. (Foto: MP Produkcija/Marko Pigac)

Blog zapis je nastal v sklopu izdaje prvega trajnostnega poročila za poslovni leti 2018 in 2019, v katerem v Lidlu Slovenija na enem mestu celovito in sistematično predstavljamo naša prizadevanja na področju upravljanja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Avtor:

Miha Ambrožič

 

Miha Ambrožič je koordinator gradenj v Lidlu Slovenija.

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog16. 03. 2021 By boljsisvet@lidl.si

LIDLOVE TRGOVINE PONOČI “SPIJO”

Zakaj paziti na porabo? Ker stane ali ker ni odgovorno preko noči pustiti prižganih luči? Oba aspekta sta pomembna. Da pa k energetiki pristopamo strukturirano, je smiselno izbrati ISO standard. ISO 50001 je eden izmed standardov, ki tako kot vsi – nekaj zapoveduje. Hkrati pa energetskim menedžerjem daje oporo pri strateškem odločanju, da se oprejo nanj in v podjetje vnašajo energetsko napredne ideje in tehnologijo.
Preberi več + Blog10. 03. 2021 By boljsisvet@lidl.si

PRISLUHNI UTRIPU BOLJŠEGA SVETA – PODKAST USTVARIMO BOLJŠI SVET VABI K POSLUŠANJU

Kar nekaj časa se že zdi, kot da se je vse skupaj postavilo na glavo. Svet se spopada s pandemijo, dan je enak dnevu. Utrujeni in naveličani željno čakamo, ko bo vse spet tako, kot je bilo. A ne morem mimo misli, kaj pa če bi bilo lahko bolje? Za vse nas? Kaj če bi bil svet in mi z njim boljši, bolj prijazni, obzirni, sočutni – do ljudi in okolja? Verjamete, da je za to potrebna le odločitev?
Preberi več + Blog02. 03. 2021 By boljsisvet@lidl.si

ODGOVOR(NOST)

Beseda ne zveni ravno lahkotno, kajne? Prinaša breme, da nekaj moramo, da smo k nečemu obvezani. Če pa se z njo poigramo, nam ponudi ODGOVOR. Pravzaprav ključen odgovor. Če se nam kaj ne izteče po pričakovanjih, nam spodleti ali imamo samo slab dan, je najlažje poiskati ODGOVOR(NOST) za to zunaj sebe. ODGOVORNI so šef, razmere na trgu dela, prijateljica, deževen konec tedna … seznam je lahko zares dolg.
TOP