Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

»Z NAŠO SONČNO ENERGIJO LAHKO GREMO 340-KRAT OKOLI SVETA«

Avtor:

Miha Ambrožič

Objavljeno:

01/04/2021

Deli:

Sončen dan nas spravi v dobro voljo in preprosto čutimo, da je sonce tisto, ki nam daje življenjsko energijo. Pravzaprav pa nam sonce zares daje energijo, tudi takšno, ki smo jo šele v zadnjih letih začeli prevajati v električno. To počnemo tudi v Lidlu Slovenija, s tem pa skrbimo za samooskrbo, energetsko neodvisnost in smo hkrati prijazni do okolja.

Sončna oz. fotonapetostna elektrarna je naprava, ki sevanje sonca pretvarja v električni tok. Proizvajalci fotonapetostnih modulov, ki so glavni gradnik sončnih elektrarn, zagotavljajo vsaj 25-letno garancijo na njihovo delovanje. Količina električne energije, ki jo bo elektrarna proizvedla, je odvisna od moči elektrarne, osončenosti mikrolokacije, naklona in usmeritve strehe, zunanje temperature in podobnih dejavnikov.

Sončna energija je trajni vir energije z ogromnim potencialom, ki ga s sončno elektrarno lahko izkoristimo za samooskrbo in energetsko neodvisnost. S tem si zagotovimo stroškovno in okolju prijazno oskrbo z električno energijo. Samooskrba s sončno energijo je proizvajanje lastne električne energije s sončno elektrarno in s katero pokrivamo večinski delež lastne porabe električne energije.

V Lidlu Slovenija smo svojo prvo sončne elektrarno postavil leta 2017 na poslovalnico Ljubljana Bežigrad. Trenutno imamo postavljene sončne elektrarne še na poslovalnici Maribor Ptujska in pa na logističnem centru v Arji vasi, katere moč je kar za 6-krat višja v primerjavi s tistima na poslovalnicah. S količino proizvedene električne energije s strani omenjenih elektrarn bi lahko z električnim avtomobilom kar 340-krat prevozili pot okoli sveta. Letno pa proizvedejo toliko električne energije, kot je porabi 243 gospodinjstev.

Tudi v prihodnosti si bomo prizadevali za vključevanje okolju prijaznih metod pridobivanja električne energije. Že z majhnimi koraki lahko naredimo premik v smeri boljšega sveta.


Sončna elektrarna na Logističnem centru Arja vas. (Foto: MP Produkcija/Marko Pigac)

Blog zapis je nastal v sklopu izdaje prvega trajnostnega poročila za poslovni leti 2018 in 2019, v katerem v Lidlu Slovenija na enem mestu celovito in sistematično predstavljamo naša prizadevanja na področju upravljanja družbene odgovornosti in trajnostnega razvoja.

Avtor:

Miha Ambrožič

 

Miha Ambrožič je koordinator gradenj v Lidlu Slovenija.

POVEZANI PRISPEVKI

Preberi več + Blog12. 07. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»PARAŠPORTNIKI SO ME FASCINIRALI S SVOJO VOLJO, ŽELJO IN VSEM, KAR ZMOREJO«

Verjetno oz. skoraj zagotovo je bilo v Laškem. Tam je potekal eden od turnirjev v namiznem tenisu za parašportnike, 10 in še več let je od tedaj. Kot novinar Slovenskih novic sem se odpravil po zgodbo, po pogled in utrip v športno areno, ki je sicer redko prišla v medije. Takrat sta me v dvorani Tri lilije prijazno sprejeli in me opremili s prvi informacijami Andreja in Silva Razlag, parašportniki so me fascinirali s svojo voljo, željo in z vsem tem, kar zmorejo, kljub hendikepu.
Preberi več + Blog28. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»V GLAVI SEM NAREDILA KLIK IN SPOZNALA, DA MI NIČ NE MANJKA.«

Pred šestimi leti sem začela igrati odbojko sede, od takrat igram za reprezentanco pod okriljem Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja. Prej niti nisem vedela za zvezo. Odkar pa sem tu, sem spoznala tudi ostale parašporte.
Preberi več + Blog21. 06. 2021 By boljsisvet@lidl.si

»KDAJ SEM SAM SPOZNAL, DA MI NIČ NE MANJKA?«

Počasi dojemam, kaj se mi je zgodilo v minulem tednu. Zveza za šport invalidov Slovenije-Slovenski paralimpijski komite je obelodanil odločitev, kdo od parakolesarjev potuje na paralimpijske igre v Tokio. Noč pred končno odločitvijo nisem zatisnil oči. Potem pa sem izvedel, da v Tokio potujem prav jaz. Po tihem sem upal, da bo tako. Vedel sem, da sem dobro delal, a ob dobrem delu potrebuješ v športu tudi srečo. Tako je to v življenju, ki me je pripeljalo v parašport.
TOP