Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

JESEN 2021: V ZNAMENJU NOVIH PROJEKTOV ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

23/09/2021

Deli:

V letošnjem letu ponovno krepimo prizadevanja in aktivnosti na področju zmanjševanja količin zavržene hrane. Ob že uveljavljenih projektih, kot so Hrana ni za tjavendan in Donirana hrana, se kot prvi trgovec pridružujemo projektu LIFE IP CARE4CLIMATE, pri katerem je zavržena hrana eno od ključnih področij ozaveščanja in usposabljanja deležnikov prehranske verige. Obenem z društvom Ekologi brez meja začenjamo izvajati pilotski projekt občinske iniciative za manj zavržene hrane, kjer bomo na lokalni ravni pripravili ukrepe in aktivnosti za reševanje te problematike.

Vpeljavo novih projektov na področju zmanjševanja količin zavržene hrane v Lidlu Slovenija vidimo kot dobro prakso, saj je treba do problematike pristopiti na čim več ravneh. »Kot eden večjih ponudnikov živilskih izdelkov v Sloveniji se zavedamo naše pomembne vloge pri reševanju problematike zavržene hrane, zato se področja lotevamo z izjemno odgovornostjo. Že naše obstoječe, izjemno uspešne projekta, letos nadgrajujemo z dvema novima, s katerimi bomo nagovorili nove ciljne skupine in skupaj zagotovo ustvarili še boljše rešitve in ukrepe, kako na vsakem koraku zmanjšati količino zavržene hrane. Verjamemo namreč, da z vsakim korakom, ki jih delamo na tej poti, pripomore k velikim spremembam in k boljšemu svetu,« je povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

Ministrstvo za okolje in prostor vodi projekt LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), katerega glavni namen je ozaveščanje, izobraževanje in usposabljanje ključnih deležnikov za izvajanje ukrepov, s katerimi  Slovenija zasleduje cilje doseganja zmanjšanja emisij toplogrednih plinov do leta 2030. Eno od ključnih področij projekta je zavržena oz. odpadna hrana, kjer bodo glavne aktivnosti obsegale merjenje količin odpadne hrane v gospodinjstvih, ozaveščanje o preprečevanju in zmanjševanju količin odpadne hrane ter ozaveščanje o povezavi med odpadno hrano in podnebnimi spremembami. Kot pravijo na Ministrstvu za okolje in prostor: »Odpadna hrana je tretji največji povzročitelj emisij toplogrednih plinov. Imamo samo en planet, zato trajnostno ravnajmo pri porabi naravnih virov, energije, dela in časa, ki so bili vloženi v pridelavo in pripravo hrane

Občinska iniciativa za manj zavržene hrane

V Lidlu Slovenija se bomo prav tako kot partner pridružil novemu projektu društva Ekologi brez meja, ki zaganjajo pilotni projekt občinske iniciative za manj zavržene hrane. »V preteklosti smo tematiko zavržene hrane skozi projektne, raziskovalne in promocijske aktivnosti naslovili že večkrat - imamo veliko znanja, izkušenj in idej, zdaj si želimo vse to videti v praksi. Projekt je namenjen preprečevanju nastajanja odpadne hrane na ravni lokalnih skupnosti in bo potekal v eni od slovenskih občin, ki je v mreži Zero waste Slovenija so razložili v društvu Ekologi brez meja. V okviru projekta bodo predvsem iskali možnosti za zmanjšanje zavržkov hrane znotraj treh ciljnih skupin: javni sektor, gospodarski subjekti, gospodinjstva in izdatno ozaveščali o tematiki.

Nadaljujeta se Hrana ni za tjavendan in donacije iz trgovin

V Lidlu Slovenija problematiko zavržene hrane z raznolikimi projekti nagovarjamo že vrsto let. Že osmo leto zapored tudi letos v sodelovanju z programom Ekošola izvajamo projekt Hrana ni za tjavendan, ki je namenjen ozaveščanju mladih o problematiki zavržene hrane. Projekt vsako leto združi več tisoč otrok in mentorjev iz slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki z raznolikimi aktivnosti tako na šoli kot v domačih gospodinjstvih pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane. Samo v lanskem letu so sodelujoče ustanove količino zavržene hrane zmanjšali v povprečju za 42 %, najbolj uspešni tudi za 95 %. Letošnjo jesen začenjamo z novo sezono, pestre aktivnosti pa bomo sodelujoče ustanove zaokrožile še s Slovenskim dnevom brez zavržene hrane 24. aprila 2022, ki se je lani odvijal prvič in doživel izjemen uspeh.

Od leta 2017 v Lidlu Slovenija neposredno iz trgovin pomoči potrebnim doniramo presežno hrano, ki ostaja v njihovih trgovinah neposredno po zaprtju. Pri tem imamo na številnih lokacijah zanesljivega partnerja, humanitarno organizacijo Zvezo Lions klubov Slovenije, ki nato na lokalni ravni sodeluje s partnerskimi organizacijami, oziroma se povezujemo tudi z drugimi humanitarnimi organizacijami. Trenutno je v projekt vključenih 30 Lidlovih trgovin po vsej Sloveniji, v zadnjih treh letih pa smo v okviru projekta donirali več kot 450 ton hrane.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Za manj zavržene hrane29. 09. 2023 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA Z OZAVEŠČANJEM, OPTIMIZACIJAMI IN DONACIJAMI SKUPAJ S PARTNERJI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tej priložnosti sta Lidl Slovenija in Skupina Etri v središču Ljubljane pripravila degustacijo jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v okviru inovativnega koncepta Mini tovarna. Lidl Slovenija poleg tega nadaljuje s svojimi prizadevanji na področju zmanjševanja količin zavržene hrane.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že osmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
TOP