Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

Z OBISKOM PREDSEDNIKA RS BORUTA PAHORJA V VRTCU ANTONA MEDVEDA V KAMNIKU OBELEŽILI LETOŠNJI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

22/04/2022

Deli:

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je kot častni pokrovitelj 2. Slovenskega dne brez zavržene hrane obiskal Vrtec Antona Medveda v Kamniku, kjer so tamkajšnji otroci prikazali, kako se odgovorno obnašati do prehranskih izdelkov ter kako jih čim manj zavreči v smeti. Obisk je bil tudi eden od vrhuncev letošnjega projekta Slovenski dan brez zavržene hrane, ki je namenjen ozaveščanju in aktiviranju širše družbe z namenom zmanjševanja prevelikih količin zavržene hrane. 2. Slovenski dan brez zavržene hrane je nastal na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola, pridružujejo pa se mu tudi partnerji Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije, podjetje TAM-TAM in Ministrstvo za okolje in prostor s projektom LIFE IP CARE4CLIMATE.

V Vrtcu Antona Medveda Kamnik, v enoti Rožle, so v petek, 22. 04. 2022, nestrpno čakali obisk predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, ki si je z zanimanjem ogledal, na kakšne načine se vrtčevski otroci vključujejo v aktivnosti za zmanjševanje količin zavržene hrane, predvsem pa kako lahko z ozaveščanjem že od majhnega vzgajamo v duhu, da hrana ni in ne sme biti odpadek in da lahko tudi iz živila, ki na prvi pogled ne zgleda več najlepše ali mu bo kmalu potekel rok, ustvarimo novo zanimivo jed. »Hvala otrokom, ki ste nam danes na prisrčen način pokazali, kako pomembno je, da se do hrane obnašamo odgovorno – jo spoštujemo in je ne mečemo stran. Da kupimo toliko, kolikor res potrebujemo in jo vedno skušamo porabiti v celoti. Čestitke tudi organizatorjem in pobudnikom Slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ima resnično pomembno dodano vrednost,« je po obisku v vrtcu dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Obisku se je pridružil tudi kamniški župan Matej Slapar ter predstavniki pobudnikov projekta – Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola ter Lilijana Remich, direktorica skupnih služb iz Lidla Slovenija. Otroci in vzgojitelji vrtca Antona Medveda Kamnik že vrsto leto sodelujejo tudi v projektu Hrana ni za tjavendan, ki ga v partnerskem sodelovanju izvajamo s programom Ekošola, v okviru katerega je tudi nastal Dan brez zavržene hrane. »Podatki kažejo, da se količine zavržene hrane povečujejo, ne le v Sloveniji, ampak tudi v svetu. Zato je na nas, da spremenimo naše navade in se naučimo odgovorno ravnati z živilskimi izdelki. Naši najmlajši že vrsto let dokazujejo, da jih področje zanima in da lahko z ozaveščanjem naredimo ogromno. Prav zato smo danes na obisk povabili tudi predsednika države in izjemno ponosni smo, da je prepoznal naša prizadevanja za zmanjšanje količin zavržene hrane in nas častno podprl,« je dejal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Sporočilo je jasno: količino zavržene hrane moramo zmanjšati

Zavržena hrana predstavlja enega večjih izzivov tako na globalni kot nacionalni ravni. Pri tem pa ne gre le za problem proizvajalcev in trgovcev, saj več kot polovico hrane zavržemo prav v gospodinjstvih. Zavržena hrana posledično prispeva k povečevanju toplogrednih izpustov, saj pri razgradnji organskih odpadkov nastaja metan, ki je bolj intenziven toplogredni plin kot ogljikov dioksid. Obenem s tovrstno hrano zavržemo tudi ogromne količine vode in energije. Partnerji 2. Slovenskega dne brez zavržene hrane smo si tako enotni, da je treba problematiko aktivno nagovoriti, prvi korak k temu pa je zagotovo ozaveščanje čim širše javnosti in ji obenem podati učinkovite nasvete, kako lahko vsak od nas zmanjša količino zavržene hrane. »Verjamemo, da lahko z ozaveščanjem in domislicami spodbudimo k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane, obenem pa izobrazimo ljudi o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov. Ne nazadnje si želimo, da bi k zmanjšanju količin zavržene hrane stremeli vsak dan in s skupno predanostjo nam lahko uspe,« so izpostavili partnerji projekta.

Poleg Vrtca Antona Medveda Kamnik so dan brez zavržene hrane obeležili v številnih izobraževalnih ustanovah po vseh Sloveniji. Partnerji projekta so po svojih kanalih nagovarjali svoja občinstva in širšo družbo k zmanjševanju količin zavržene hrane, obenem pa spodbujali da bi na ta dan skušali zavreči čim manj oziroma uporabiti ostanke neke jedi za novo zanimivo jed. Vse do 26. aprila poteka tudi nagradni natečaj »Nisem za stran, vzemi me v bran«, v okviru katerega Lidl Slovenija zbira okusne reciklirane recepte iz živil, ki v domačih gospodinjstvih največkrat ostajajo ali pa jim bo kmalu potekel rok uporabe. K sodelovanju v natečaju vabijo tako posameznike kot družine z otroki, ki se zavedajo problematike zavržene hrane in v kuhinji radi ustvarjajo kaj novega. Sodelujoči lahko svoj recikliran recept oddajo tukaj.

 

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Za manj zavržene hrane29. 09. 2023 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA Z OZAVEŠČANJEM, OPTIMIZACIJAMI IN DONACIJAMI SKUPAJ S PARTNERJI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tej priložnosti sta Lidl Slovenija in Skupina Etri v središču Ljubljane pripravila degustacijo jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v okviru inovativnega koncepta Mini tovarna. Lidl Slovenija poleg tega nadaljuje s svojimi prizadevanji na področju zmanjševanja količin zavržene hrane.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že osmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
TOP