Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

ZDRAVO SRCE JE NAŠE BOGASTVO

Objavljeno:

12/02/2018

Deli:

Bolezni srca in ožilja sodijo v skupino tistih bolezni, kjer se da z zdravim življenjskim slogom narediti zelo veliko, da se bolezen sploh ne razvije ali upočasni njen potek. Vsak človek bi zato moral poznati svojo vrednost krvnega tlaka, srčnega utripa, nivo sladkorja, holesterola in trigliceridov v krvi ter svoj indeks telesne mase. V Lidlu Slovenija to vemo, zato smo z Društvom srca in ožilja Slovenije februarja za naše zaposlene in stranke organizirali brezplačne meritve pokazateljev zdravstvenega stanja.

 


Bolezni srca in ožilja največkrat nastopijo kot posledica kopičenja holesterola in nekaterih drugih snovi znotraj žilne stene, ki vedno bolj oži volumen žile in skoznjo se pretoči vedno manj sveže krvi, ki je bogata s kisikom. Holesterol je maščobam podobna spojina, nujna za naše življenje in sestavlja vsako celico v telesu. Iz njega nastajajo hormoni in vitamin D. Holesterol nastaja v jetrih, telo pa ga dobi tudi s hrano. Zaželena vrednost je manj kot 5 mmol/l.

POVIŠAN HOLESTEROL LAHKO ZAMAŠI ŽILE

Poznamo »slabi« oz. LDL holesterol in »dobri« oziroma HDL holesterol. Prvi omogoča kopičenje holesterola v žilni steni. Tako se vedno več nečistoč lepi na žilno steno, ki sčasoma postaja vedno ožja, dokler je strdek popolnoma ne zamaši. Glede na mesto zožitve so posledice zamašene žile lahko: srčni infarkt, možganska kap, gangrena noge, ledvice, črevesja, ipd. »Dobri« holesterol pa iz žilnih sten odstranjuje slabi holesterol in na ta način ohranja žile prožne in »čiste«.

KAKO GA ZMANJŠATI?

Uravnotežena prehrana z veliko zelenjave in sadja.

Pogosti obroki (vsaj 4x na dan), ki se pričnejo z zajtrkom.

Izogibanje nezdravim prigrizkom in zadnji obrok vsaj 2 uri pred spanjem.

Redna telesna aktivnost (vsaj 30 min hitrejše hoje dnevno).

Različne sprostitvene tehnike.

Prenehanje kajenja.

Normalna telesna teža.

Uživanje alkohola v čim manjši meri.

Redne kontrole krvnega tlaka in maščobe v krvi.

MERITVE SO POKAZALE: VEČ KOT 70% SODELUJOČIH IMA POVIŠAN HOLESTEROL

V okviru brezplačnih preventivnih meritev osnovnih pokazateljev zdravstvenega stanja, ki smo jih za zaposlene ter za naše stranke v dveh poslovalnicah: v Mariboru in Ljubljani.  Ljudje so se meritev udeležili z veseljem, med merjenimi indikatorji pa so najbolj izstopale vrednosti holesterola v krvi, saj je kar 70,6 % ljudi imelo povišane vrednosti le-tega (celo nad 5,0 mmol/L).

Priporočene vrednosti krvnega tlaka so pod 140/90 mmHg, srčnega utripa pod 100 udarci/minuto, celokupnega holesterola do 5 mmoL/L in glukoze do 6,1 mmoL/L na tešče oziroma več kot dve uri po obroku.




POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija02. 11. 2023 By boljsisvet@lidl.si

ČAROBNI PRAZNIKI V LIDLU SLOVENIJA

V prazničnem času želimo v Lidlu pričarati posebne trenutke. Zato skupaj pričenjamo letošnjo praznično kampanjo, ki smo jo poimenovali »Čarobnost praznikov«. Akcijo najdete v naših trgovinah, na televiziji, družbenih omrežjih in v naši aplikaciji Lidl Plus.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija    Roza oktober02. 10. 2023 By boljsisvet@lidl.si

PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA S KRUHOM ROZA OKTOBER

Nova, že tretja sezona podkasta Ustvarimo boljši svet prinaša novosti: nove navdihujoče goste in znanja bosta odslej nabirali dve voditeljici - Tina Cipot in Urška Ahac. S podkastom bosta sledili njuni misiji za boljši svet: da ga ustvarimo v svojem najbližjem krogu, v svoji družini - z gibanjem, športom, povezovanjem in doživetji!
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Okolje    Za manj zavržene hrane29. 09. 2023 By boljsisvet@lidl.si

LIDL SLOVENIJA Z OZAVEŠČANJEM, OPTIMIZACIJAMI IN DONACIJAMI SKUPAJ S PARTNERJI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tej priložnosti sta Lidl Slovenija in Skupina Etri v središču Ljubljane pripravila degustacijo jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v okviru inovativnega koncepta Mini tovarna. Lidl Slovenija poleg tega nadaljuje s svojimi prizadevanji na področju zmanjševanja količin zavržene hrane.
TOP