Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

ZMAGOVALNI PLAKATI NATEČAJA DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

06/04/2023

Deli:

Z natečajem za najboljše plakate ob dnevu brez zavržene hrane smo skupaj s TAM-TAM Inštitutom in partnerji pozvali oblikovalce k zasnovi družbeno odgovornih plakatov, ki bodo ozaveščali o problematiki zavržene hrane in spodbujali k pozitivnim spremembam.

Na natečaj je prispelo 210 del, v katerih so se ustvarjalci odzvali na kreativni izziv ustvariti prepričljiv plakat, ki bo nagovarjal čim širšo skupino ljudi, povečal prepoznavnost problematike ter ljudi spodbudil k spoštovanju hrane in varovanju okolja.

Prispele plakate je ocenila strokovna komisija, ki so jo sestavljali Ljubo Bratina, umetniški direktor LunaTBWA; Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja Lidl Slovenija; Sara Mekinc, vodja vsebinskega oddelka Bold.Group; Petja Selan, ustanoviteljica in umetniška direktorica Artpump in Aljaž Vesel, oblikovalski studio AA. Med prijavljenimi deli je komisija izbrala 3 plakate, ki bodo postali letošnji prepoznavni element Dneva brez zavržene hrane, njihove podobe pa bodo preplavile plakatna mesta TAM-TAM po Sloveniji ter mimoidoče na izviren način nagovorile k pozitivnim premikom.

Zmagovalke natečaja Slovenskega dne brez zavržene hrane so Tina KrižajKatarina Ferk in Vesna Žnidaršič / Futura (Ta hrana je za …), Neja Zupan (Nismo za v smeti) ter Neja Pevec in Pia Zavodnik / Futura (Prava umetnost).

“Aktualni natečaj je postregel z več zanimivimi hodi, okusnimi domislicami ter pestrostjo hranljivih interpretacij in metafor, s katerimi bom nehala, preden se jih preobjemo. Pri izbiri najboljših smo se žirantje osredotočili na zakonitosti dobrega plakata: na jasno sporočilnost (a ne moraliziranje), razumljivost (a ne dolgočasnost) in oblikovalske prijeme, ki idejo dodatno povzdignejo (a ne zasenčijo). Trije favoriti vsak na svoj način neposredno sporočajo bistvo natečaja: hrana ni samoumevna, zasluži si spoštovanje, zato z njo ravnajmo kot z muzo,” je povedala Sara Mekinc, predsednica žirije.

V Plakatni galeriji TAM-TAM bo v aprilu na ogled širši izbor finalnih plakatov, prispelih na natečaj. Podrobnosti o razstavi bodo v kratkem objavljene na spletni strani TAM-TAM.

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

KAKO PRAVILNO SHRANJEVATI ŽIVILA, DA BODO OSTALA ČIM DLJE SVEŽA?

Našo prehrano sestavljajo različne kategorije živil, ki popestrijo dnevni jedilnik in poskrbijo za dovoljšen vnos raznolikih hranil, vitaminov in mineralov, potrebnih za ohranjanje našega zdravja. Ob prihodu iz trgovine nas živila, kot so sadje in zelenjava, testenine, meso, ribe, jajca in še kaj, čakajo, da jih pospravimo na njihovo mesto. A kam jih postaviti, da bodo ta ostala čim dlje sveža in primerna za uživanje? Pravilno shranjevanje lahko močno vpliva na daljšo obstojnost živil, s čemer lahko tudi vi pridobite dodaten čas, za pripravo svoje najljubše jedi brez zavržkov.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Projekti    Za manj zavržene hrane17. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

OSMA KNJIŽICA RECIKLIRANA KUHARIJA

V sklopu natečaja Hrana ni za tjavendan, ki ga ponosno podpiramo, smo tudi letos, skupaj z Ekošolo, pripravili že osmo knjižico z enostavnimi, recikliranimi recepti.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Okolje    Za manj zavržene hrane14. 04. 2023 By boljsisvet@lidl.si

VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE 24. APRILA RAZGLASILA ZA SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE

Na pobudo partnerjev projekta, ki ozavešča javnost in izvaja aktivnosti za zmanjševanje količin zavržene hrane je Vlada RS na včerajšnji seji sprejela Sklep o razglasitvi slovenskega dne brez zavržene hrane, ki ga bomo, kot že pretekli dve leti, obeleževali 24. aprila. Na ta dan bodo vsako leto potekale različne aktivnosti, povezane s preprečevanjem izgub hrane in odpadne hrane.
TOP