Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

ZNANI SO SUPER FINALISTI NATEČAJA MLADI VINAR SLOVENIJE

Objavljeno:

01/12/2021

Deli:

Skupaj z našim partnerjem natečaja Mladi vinar Slovenije Vinskim univerzumom smo konec novembra izbrali tri super finaliste, ki so se v letošnjem natečaju s svojimi vini najbolje izkazali. Strokovna ocenjevalna komisija je predlagala 7 finalistov, izmed katerih smo razglasili po enega super finalista v vsaki od treh kategorij – belo, rdeče in peneče vino. Na natečaj se je letos kljub posebnim razmeram prijavilo 27 mladih perspektivnih vinarjev, ki so za ocenjevanje skupno prijavili 39 vin. Absolutnega zmagovalca natečaja bomo razglasili v začetku novega leta, zmagovalno vino pa bo predvidoma konec februarja umeščeno na police vseh naših  trgovin po celi Sloveniji.

Da se za prihodnost slovenskega vinarstva ni treba posebej bati, vsako leto znova dokazuje natečaj Mladi vinar Slovenije, ki prav mlade prevzemnike domačih vinarstev do 35 let spodbuja, da s prijavo na natečaj pridobijo dragocene izkušnje poslovnega sveta, osvojijo nova znanja, predstavijo svoje vino strokovni komisiji, v primeru zmage pa tudi našim kupcem po celi Sloveniji. Letos je strokovna komisija ocenjevala 39 vzorcev vin, in sicer 3 peneča vina, 27 belih in 9 rdečih vin. Med vsemi vzorci vin je strokovna komisija kot super finaliste razglasila peneče vino Pallidia Brut Nature vinarke Petre Sanabor, Chardonnay izpod rok Jakoba Bizjaka ter Cabernet sauvignon Andreja Erzetiča, sicer lanskega zmagovalca natečaja. Ti se bodo ob zaključku natečaja potegovali tudi za laskavi naziv absolutnega zmagovalca natečaja, ki bo prejel laskavi naziv Mladega vinarja Slovenije za leto 2021, njegovo vino pa bo umeščeno v naše trgovine po celi Sloveniji.

Predsednica strokovne ocenjevalne komisije, prof. dr. Tatjana Košmerl je izpostavila, da so letos v ocenjevanje prejeli tehnološko dodelana vina z uravnoteženimi okusi.  »Letos so med prejetimi vzorci prevladovala sortna bela vina mlajših letnikov, izrazito sadna, sveža in tehnološko lepo dodelana. Med rdečimi vini smo tako med zvrstmi kot sortnimi vini  prepoznali krasno večplastnost aromatike in uravnoteženost okusov, dozorelost sicer maloštevilnih penin pa si tudi zasluži posebno pohvalo. Ocenjevalni kriterij strokovne komisije je bil strog, a poenoten - pri vseh ocenjenih vzorcih v posamezni kategoriji smo imeli manjši standardni odklon ob istočasni nižji povprečni oceni v primerjavi z lanskim ocenjevanjem. Ocene super finalistov, ki povsem sovpadajo s kakovostjo, so še bistveno bolj izenačene. Zato se pustimo presenetiti in nikakor nam ne bo žal,« je prof. dr. Tatjana Košmerl razložila v svoji strokovni oceni.

Natečaj je potekal tako, da je strokovna komisija najprej izmed vseh prijavljenih vin po ocenjevanju predlagala 7 finalistov, nato pa med njimi razglasila še super finaliste. V kategoriji belih vin so finalisti postali Jakob Bizjak s Chardonnayem, Gregor Bizjak s Sivim Pinotom ter Klemen Čehovin s Sauvignonom. V kategoriji rdečih vin so bili finalisti Andrej Erzetič s Cabernet Sauvignonom, Špela Štokelj z Rubisom in Gašper Bužinel s Cabernet Sauvignonom. V kategoriji penečih vin je bil zaradi premajhnega števila prijav razglašen le en finalist, ki je obenem tudi superfinalist. To je postala Petra Sanabor s penino Penina Pallidia Brut Nature.

Razglasitev absolutnega zmagovalca v januarju

Prvotno bi razglasitev zmagovalca morala potekati na dogodku Vinski univerzum v sredini decembra, a je dogodek zaradi ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusne bolezni prestavljen na ugodnejši čas. Razglasitev absolutnega zmagovalca med tremi super finalisti bo tako potekala v mesecu januarju na zaprtem dogodku v sodelovanju s spletnim portalom O vinu, dogodek pa se bo prenašal tudi prek spleta. Zmagovalno vino bomo, konec februarja, za eno leto umestili v vinsko ponudbo po vseh naših 63 trgovinah po Sloveniji. Bomo pa letos tudi preostalima dvema super finalistoma ponudili možnost ponudbe svojega vina v Lidlovih trgovinah, tako da bodo naši kupci lahko skupno preizkusili kar tri različna vina perspektivnih slovenskih vinarjev.

O natečaju Mladi vinar Slovenije

Natečaj Mladi vinar Slovenije, ki vsako leto išče najbolj obetavnega mladega vinarja, je že dobro znan predvsem med mladimi ljubitelji vin in mladimi vinarji. Namen natečaja je mladim slovenskim vinarjem do starosti 35 let ponuditi priložnost, da svoje samostojno pridelano vino predstavijo strokovni komisiji, obiskovalcem vinskih festivalov in ne nazadnje celotni Sloveniji kot del Lidlove vinske ponudbe.

Vse podrobnosti o natečaju najdete na spletni strani www.mladivinar.si.

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Lidlov mladi vinar    Poslovni partnerji22. 12. 2022 By boljsisvet@lidl.si

DANJELA ŠIBAV JE PRVA MLADA VINARKA SLOVENIJE 2022

10. natečaj Mladi vinar Slovenije se je z razglasitvijo absolutne zmagovalke uradno zaključil. Prvič v zgodovini natečaja je naziv najboljše med slovenskimi vinarskimi upi osvojila vinarka, in sicer Danjela Šibav iz Goriških Brd.
Preberi več + Aktualno    Lidlov mladi vinar    Poslovni partnerji14. 09. 2022 By boljsisvet@lidl.si

KDO BO POSTAL NOVA SLOVENSKA VINARSKA ZVEZDA?

Lidl Slovenija skupaj z Vinskim univerzumom že deseto leto zapored prireja natečaj Mladi vinar Slovenije. Tudi tokrat k sodelovanju vabimo perspektivne mlade vinarje, ki samostojno pridelujejo vino in želijo svoj izdelek predstaviti širši Sloveniji.
Preberi več + Aktualno    Lidlov mladi vinar    Poslovni partnerji27. 01. 2022 By boljsisvet@lidl.si

MLADI VINAR SLOVENIJE 2021 JE JAKOB BIZJAK

Po tesni bitki med tremi super finalisti natečaja Mladi vinar Slovenije je naziv najboljšega mladega vinarja prejel Jakob Bizjak s svojim belim vinom Chardonnay. Partnerja projekta Lidl Slovenija in Vinski univerzum smo tako uspešno zaključili že deveti natečaj za perspektivne mlade slovenske vinarje, na katerem se je letos pomerilo 30 vin. Zmagovalno vino bo v začetku pomladi umeščeno na police vseh naših Lidlovih trgovinah po celi Sloveniji.
TOP