Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

KAM Z OSTANKI HRANE PO PRAZNIKIH?

Objavljeno:

28/12/2018

Deli:

Prvi del praznikov je že za nami, pred nami pa je le še zadnje dejanje tega leta. Večina ljudi med prazniki zase in za svoje bližnje pripravi prave pojedine in ne malokrat se zgodi, da nam veliko hrane ostane. A najpomembneje je, da hrane ne vržemo stran, temveč jo z malce domišljije spremenimo v okusne in vabljive popraznične jedi.Za lažji začetek smo vam pripravili tri recepte, s katerimi boste prav gotovo prepričali svoje najdražje. Tudi po praznikih. 

ZELENJAVNA ZLOŽENKA 

  • 1 manjši jajčevec
  • olivno olje
  • 110 g sira
  • 200 g buče hokaido (narezane na rezine po 0,5 cm)
  • 2 celi jajci in 2 rumenjaka
  • 1,5 dcl sladke smetane
  • sol in poper
  • 20 g naribanega parmezana
  • šopek peteršilja

1.) Pečico ogrejete na 175°C. Pekač dobro namažite z maslom in obložite s peki papirjem.
2.) Jajčevec naražite na centimeter široke rezine, jih popecite na olivnem olju in jih položite v pekač kot prvo plast.
3.) Prvo plas posujte s polovico sira.
4.) Čez naložite na rezine narezano bučo in ponovno posujte s sirom.
5.) V posodi z metlico zmešajte jajci, rumenjaka, sladko smetano, sol in poper. Dodajte še parmezan in sesekljan peteršilj.
6.) Prelijte čez zelenjavo in postavite v predhodno segreto pečico. Pecite 30-35 minut in postrezite še toplo jed.

NADEVANE PAPRIKE 

  • 2 zeleni papriki
  • olivno olje
  • 2 stroka česna
  • 2 manjša rdeča paprika
  • 150 g kuhanega riža
  • 1-2 žlici sojine omake
  • večja pest špinače
  • sol
  • 20 g feta sira + 10 g za povrhu

1.) Pečico ogrejte na 175°C.
2.) Papriki prerežite na pol in izdolbite semena. Dobro ju naoljite z olivnim oljem in posujte s soljo. Prazne polovičke pecite na pekaču, obloženem s peki papirjem, približno 20 minut oziroma dokler se ne zmehčajo. 3.) Medtem pripravite nadev.
4.) Česen sesekljajte, rdečo papriko drobno narežite ter ju popražite na olivnem olju.
5.) Po nekaj minutah dodajte riž, sojino omako, nasekljano špinačo in sol.
6.) Na srednjem ognju pustite še nekaj minut, nato odstavite. V nadev vmešajte še nadrobljen feta sir.
7.) Popečene polovičke paprike previdno nadevajte in po vrhu posujte še z malo feta sira.
8.) Vrnite v pečico za dobrih 10 minut, nato postrezite.


PIŠČANČJA PITA

  • žlička masla
  • 100 g pora
  • 100 g svežih šampinjonov
  • 100 g kuhanega ali pečenega piščančjega mesa
  • nekaj vejic timijana
  • 1 dcl sladke smetane
  • 2 žlici belega vina
  • 100 g graha
  • sol
  • 0,5 dcl sladke smetane
  • žlička škroba
  • listnato testo
  • jajce

1.) Pečico ogrejte na 200°C.
2.) Por drobno narežite. Šampinjone operite in narežite na četrtinke.
3.) Na prvi ponvi segrejte maslo, dodajte por in šampinjone ter malce prepražite. Dodajte še koščke mesa, timijan in zalijte s sladko smetano.
4.) Na srednjem ognju pustite kuhati nekaj minut in nato dodajte še vino, grah ter sol.
5.) V manjši skodelici zmešajte še 0,5 dcl smetane in škrob ter vse skupaj dodajte v prvo ponvico. Kuhajte še nekaj minut in odstavite.
6.) Pripravite keramični pekač in vanj vlijte piščančjo zmes.
7.) Listnato testo odvijte in položite čez pekač ter pri straneh odrežite odvečno testo. Odvečnega testa ne vrzite, pač pa z modelčki za pecivo izrežite poljubne oblike in jih položite na vrh pite.
8.) Pripravljeno pito premažite z jajcem, dajte v pečico in pecite približno 20 minut oziroma do zlatorjave barve.

Za konec pa le še: dober tek in uspešen skok v 2019! 😉

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane12. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

NAJBOLJŠE ZGODBE O ZAVRŽENI HRANI ZAŽIVELE V ILUSTRACIJAH

Danes so na ulicah slovenskih mest zaživeli TAM-TAM plakati z ilustracijami petih zmagovalnih zgodb literarnega natečaja Zgodbe o zavrženi hrani. V natečaju je sodelovalo več kot 200 družin, plakati pa napovedujejo prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga bomo na pobudo Lidla Slovenije in programa Ekošola obeležili 24. aprila. Pobudi so se pridružili tudi Ekologi brez meja, Zveza prijateljev mladine Slovenije ter TAM-TAM. Pobudniki projekta si želimo, da bi dan tudi uradno postal del slovenskega koledarja, ki bi ga obeležili vsako leto.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane12. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

PRIDRUŽITE SE ZAVEZAM IN SKUPAJ USTVARIMO PRIHODNOST BREZ ZAVRŽENE HRANE

V okviru obeležitve Slovenskega dneva brez zavržene hrane organizatorji vabimo posameznike, družine, organizacije in podjetja, da se s podpisom zaveze na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si pridružijo pobudi za odgovorno ravnanje in zmanjševanje količin zavržene hrane.
Preberi več + Aktualno    Hrana ni za tjavendan    Za manj zavržene hrane09. 04. 2021 By boljsisvet@lidl.si

ZAKAJ SLOVENSKI DAN BREZ ZAVRŽENE HRANE?

Ozaveščenost o problematiki zavržene hrane je vse večja, vendar pa ogromna količina neporabljene, pretečene ali celo sveže hrane na žalost še vedno konča med odpadki. Da bi opozorili in zmanjšali količine zavržene hrane smo se v Lidlu Slovenija v sodelovanju z Ekošolo odločili obeležiti prvi Slovenski dan brez zavržene hrane, ki bo 24. aprila. Pobudi se lahko pridruži vsakdo, ki želi primakniti svoj delež pri ustvarjanju boljšega jutri.
TOP