Sledite nam!

Lidl facebook  Lidl instagram  Lidl twitter

LIDL SLOVENIJA Z OZAVEŠČANJEM, OPTIMIZACIJAMI IN DONACIJAMI SKUPAJ S PARTNERJI ZA MANJ ZAVRŽENE HRANE

Objavljeno:

29/09/2023

Deli:

Danes obeležujemo mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani. Ob tej priložnosti sta Lidl Slovenija in Skupina Etri v središču Ljubljane pripravila degustacijo jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v okviru inovativnega koncepta Mini tovarna. V Lidlu Slovenija poleg tega nadaljujemo s svojimi prizadevanji na področju zmanjševanja količin zavržene hrane. Skupaj s programom Ekošola vstopamo v jubilejno 10. sezono projekta Hrana ni za tjavendan in v sodelovanju z Zvezo Lions klubov Slovenije in drugimi partnerji nadaljujemo s projektom Donirana hrana . Ob tem v podjetju že vrsto let pospešeno nadgrajujemo interne procese, ki pripomorejo k optimizaciji in zmanjševanju količin zavržene hrane. Med pomembnejše dosežke pa uvrščamo tudi, da smo eden ključnih pobudnikov slovenskega dne brez zavržene hrane, ob katerem že tradicionalno pripravimo aktivnosti na to tematiko.

Zavržena hrana, ki nastaja po celem svetu, ima neslutene družbene, gospodarske in okoljske posledice ter negativno vpliva na varnost preskrbe s hrano. Na svetovni ravni[1] se približno tretjina vse hrane, ki se proizvede za ljudi, zavrže, kar znaša približno 2,3 milijarde ton letno. Po podatkih SURS je v letu 2021 vsak Slovenec zavrgel povprečno 68 kg hrane, največ od tega v gospodinjstvih.

Razvijanje inovativnih programov in aktivnosti za manj zavržkov hrane

V Lidlu Slovenija se v luči zaskrbljujoče statistike s področjem preprečevanja zavržkov hrane sistematično ukvarjamo že vrsto let. Z optimizacijo procesov naročanja blaga v prvi fazi in odprodajo izdelkov z znižano ceno tik pred potekom roka trajanja v drugi, skrbimo, da je izdelkov, ki bi jih bilo treba zavreči, čim manj. Obenem različne ciljne javnosti in deležnike ozaveščamo ter spodbujamo razmislek o pomenu preudarnega ravnanja s hrano. »Aktivno nagovarjanje problematike zavržene hrane je ena naših prioritet v okviru uresničevanja ESG smernic ter sledenja globalnim in aktualnim EU politikam za zeleni prehod, hkrati pa tudi ena od osrednjih tematik naše trajnostne strategije, ki je tesno vpeta tudi v poslovno strategijo podjetja. Poleg premišljenih procesov znotraj podjetja, ki jih stalno nadgrajujemo in s katerimi skrbimo, da med odpadke zavržemo čim manj prehranskih izdelkov, se intenzivno ukvarjamo z ozaveščanjem in ponosni smo, da so naša prizadevanja večkrat prepoznana kot primeri dobrih praks,« pove Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

Slovenski dan brez zavržene hrane

V podjetju med pomembne dosežke na tem področju uvrščamo tudi, da smo eden od ključnih pobudnikov projekta Slovenski dan brez zavržene hrane, ki ga je Vlada Republike Slovenije aprila letos razglasila za vseslovenski dan ozaveščanja o problematiki zavržene hrane in se bo vsako leto obeleževal 24. aprila. Pobudniki in partnerji projekta ga bodo tudi v prihodnjem letu obeležili z raznolikimi aktivnostmi, usmerjenimi v ozaveščanje o zmanjševanju količin zavržene hrane.

Lansko leto šole v povprečju 30-odstotno zmanjšale zavržke hrane – kaj prinaša že 10. sezona projekta Hrana ni za tjavendan?

Lidl Slovenija v sodelovanju s programom Ekošola z letošnjim šolskim letom pripravlja že 10. sezono projekta Hrana ni za tjavendan, ki je namenjen ozaveščanju mladih o problematiki zavržene hrane. Projekt vsako leto združi več tisoč otrok in mentorjev iz slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol, ki z raznolikimi aktivnosti tako na šoli kot v domačih gospodinjstvih pripomorejo k zmanjševanju količin zavržene hrane. Samo v lanskem letu so sodelujoče ustanove količino zavržene hrane v povprečju zmanjšale za 30 %, najbolj uspešni tudi za več kot 95 %.

Z novim šolskim letom vstopamo v novo sezono projekta, ki bo vsebinsko še bolj nadgrajen. K sodelovanju bomo povabili tudi tiste šole, ki sicer niso vključene v mrežo Ekošola in jim ob implementaciji projekta ponudili strokovno podporo. Do danes se je namreč oblikovala vrsta učinkovitih aktivnosti in primerov dobre prakse, ki izobraževalnim ustanovam pomaga pri zmanjševanju količin zavržene hrane. »Hrana ni za tjavendan je eden bolj priljubljenih projektov, ki si jih ustanove, ki spadajo v mrežo Ekošol po celi Sloveniji, izberejo za implementacijo. Rdeča nit jubilejne izvedbe projekta bo trajnostna obeležitev praznovanja oziroma rojstnega dne, kar se ob jubileju projekta tudi spodobi in zopet pričakujemo, da se bodo ustanove še bolj učinkovito zavzele za zmanjševanje količine zavržene hrane, tako v šoli kot doma,« je dejal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

Partnerji presežno hrano pobirajo iz 45 Lidlovih trgovin

Od leta 2017 Lidl Slovenija v sodelovanju s humanitarno organizacijo Zvezo Lions klubov Slovenije izvaja projekt Donirana hrana, v okviru katerega pomoči potrebnim doniramo presežno hrano, ki ostaja v naših trgovinah neposredno po zaprtju. Tekom let so se pobudi pridružile še nekatere druge organizacije. Skupno trenutno presežno hrano pobirajo iz 45 Lidlovih trgovin po vsej Sloveniji.

Mini tovarna: dokaz, da so jedi iz presežne hrane, prav tako lahko estetske, predvsem pa okusne in polnovredne

Približno 6 mesecev pa učinkovito deluje tudi inovativni koncept predelovalnega obrata Mini tovarna, ki jo je oblikovala skupina Etri ob podpori Lidla Slovenija. Mini tovarna vzpostavlja alternativne scenarije upravljanja s potencialnimi presežki hrane, kjer se lahko pojavijo – v trgovinah, pri kmetih in manjših pridelovalcih.

V Mini tovarni iz slovenskih pridelkov, ki ne dosegajo več estetskih standardov, nastaja nova vrednost v obliki okusnih in polnovrednih obrokov, ki so namenjeni študentom, zaposlenim, dostavijo pa jih tudi na dom. Danes so tako v Učilni okusov Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo Mesto v središču Ljubljane pripravili degustacijo okusnih jedi iz presežkov hrane, ki nastajajo v inovativnem konceptu Mini tovarna.

»Današnja pokušina je rezultat resne zavzetosti vseh, ki nas povezuje Mini tovarna in dokaz, da se s takšnim pristopom tudi v kratkem času da izpeljati zahtevne projekte. Paradižnikova juhica je narejena iz slovenskega paradižnika Lušt, obogatili smo jo s prosom in s tem obeležili razglašeno leto prosa. Priloga k glavni jedi so kruhovi cmoki, ki so narejeni iz presežka kruha iz Lidlove pekarne – vse skupaj skrbno pripravljeno na način, da so okusni obroki vedno pri roki. Na današnji mednarodni dan ozaveščanja o izgubah hrane in odpadni hrani tako še posebej slavimo tudi naše poslanstvo,« je izpostavila Lenka Puh iz Skupine ETRI.

[1] https://greenly.earth/en-us/blog/ecology-news/global-food-waste-in-2022  

POVEZANE NOVICE

Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija02. 11. 2023 By boljsisvet@lidl.si

ČAROBNI PRAZNIKI V LIDLU SLOVENIJA

V prazničnem času želimo v Lidlu pričarati posebne trenutke. Zato skupaj pričenjamo letošnjo praznično kampanjo, ki smo jo poimenovali »Čarobnost praznikov«. Akcijo najdete v naših trgovinah, na televiziji, družbenih omrežjih in v naši aplikaciji Lidl Plus.
Preberi več + Aktualno    Družba    Mi smo Lidl Slovenija    Roza oktober02. 10. 2023 By boljsisvet@lidl.si

PODPORA ZDRUŽENJU EUROPA DONNA S KRUHOM ROZA OKTOBER

Nova, že tretja sezona podkasta Ustvarimo boljši svet prinaša novosti: nove navdihujoče goste in znanja bosta odslej nabirali dve voditeljici - Tina Cipot in Urška Ahac. S podkastom bosta sledili njuni misiji za boljši svet: da ga ustvarimo v svojem najbližjem krogu, v svoji družini - z gibanjem, športom, povezovanjem in doživetji!
Preberi več + Aktualno    Mi smo Lidl Slovenija    Ustvarimo boljši svet za ljudi v stiski11. 08. 2023 By boljsisvet@lidl.si

#TEAMLIDL POMAGA

V Lidlu Slovenija smo se tudi v letu 2023 pridružili Zvezi prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) v dobrodelni akciji Pomežik soncu. Skupaj bomo na počitnice peljali otroke s posebnimi potrebami iz socialno ogroženih družin, ki za brezskrbno uživanje na počitnicah potrebujejo spremljevalca. Z uspešno humanitarno prodajno akcijo z Lidlovimi izdelki Lupilu in Cien Kids smo zbrali sredstva za kar 409 brezskrbnih počitniških dni.
TOP